[ X ]
Adrian Albu: Ambuteiajele creează un disconfort zilnic locuitorilor capitalei, dar generează și probleme grave ecologice, ceea ce duce la creșterea bolilor oncologice
30 August

Adrian Albu, deputat, candidatul PSRM la funcția de primar al capitalei, susține că sunt un șir de probleme arzătoare al Chișinăului, dar unele creează un disconfort zilnic locuitorilor. Este vorba despre ambuteiajele de pe străzile orașului care ne complică viața, ne ia timp din viața cotidiană, generează costuri suplimentare, provoacă poluarea mediului, informează CURENTUL. 

Mulți oameni subestimează situația ecologică din capitală și, în același timp, statisticile privind cancerul, în special, în rândul tinerilor, bat toate recordurile. Dacă această problemă nu este rezolvată, situația se va agrava și mai mult – a mai spus Adrian Albu într-un interviu pentru eNews.md.

„Noi credem că orașul Chișinăul are nevoie de o fabrică de procesare a deșeurilor. Suburbiile se sufocă cu gropile de gunoi, iar experiența Vienei (cel mai curat oraș din Europa) indică eficiența acestei abordări”, a subliniat el.

Adrian Albu consideră că o mare bătaie de cap pentru cetățeni este lipsa locurilor de parcare suficiente. Pentru a găsi un loc de parcare, un șofer trebuie să se rotească ore în șir în jurul unui anumit perimetru. De asemenea, nu avem proiecte globale de infrastructură care să ridice statutul de capitală a Chișinăului, să-l facă atractiv din punct de vedere turistic.

„Da, în ultima vreme Chișinăul s-a schimbat în bine și în multe privințe acesta este meritul fracțiunii municipale Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care inițiază și susține multe proiecte corecte și bune. Parcurile și piețele au căpătat un nou aspect, se lucrează la refacerea și îmbunătățirea curților, instalarea terenurilor pentru copii și sport, etc, mai declară Adrian Albu. Însă, Chișinăul are nevoie de un plan amplu de dezvoltare, are nevoie de o abordarea sistemică – de la conducte de încălzire până la canalizare, de la o abordare principială a soluționării problemelor de trafic urban până la crearea condițiilor optime pentru funcționarea întreprinderilor mici și mijlocii.

De fapt, astăzi la Chișinău totul este adaptat pentru activitatea doar a marilor companii, de parcă orașul le aparține lor. Nu, orașul aparține cetățenilor, iar întreprinderile mici și mijlocii sunt motorul economiei și autoritățile au uitat de asta. La Chișinău trebuie pusă în ordine partea istorică a orașului, să fie mai multe străzi pietonale.

Crearea unui mediu urban confortabil este un proces foarte laborios și creativ. Nu este suficient doar să asfaltezi strada și să plantezi flori. Trebuie să creăm un loc care să atragă oamenii și să înfrumusețeze orașul” – a mai spus politicianul.

Inapoi la arhiva noutaților