[ X ]
Adresare către autorități: demonstrați înțelepciune, profesionalism și depolitizare a procesului de consultări pentru integrare europeană
30 August

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare(CUB), într-o declarație, a constatat cu regret că, consultările privind Planului de acțiuni de rezolvare a condițiilor cerute de Comisia Europeană până la lansarea negocierilor de aderare s-au consumat printr-un exercițiu formal și superficial, informează CURENTUL.

“Planul de acțiuni al MAEIE a fost adoptat în mod grăbit fără o justificare credibilă. Documentul are un caracter politic ce urmărește mai mult un scop tehnic de a raporta către partenerii europeni decât angajamentul de asumare a unor schimbări profunde, calitative și durabile.

Potrivit estimărilor făcute de experții CUB, peste 1/3 din obiectivele inserate în versiunea finală a Planului de acțiuni au fost fie deja adoptate, fie sunt neglijabile, fie reprezintă intenții și nu indicatori relevanți pentru problemele urgente sesizate de Comisia Europeană. Regretăm că foarte puține propuneri din cele prezentate de CUB au fost luate în considerație de către conducerea MAEIE. Acest lucru a fost reiterat recent chiar în cadrul Conferinței ”Politica Externă și de Securitate a RM în contextul dezideratului de integrare europeană” de la Universitatea de Stat din 23 august, 2022”, a menționat CUB, adăugând: “Organizatorii conferinței (IDIS, FRISPA, ICJP și CSSMC) au reiterat semnificația strategică al cursului european urmărit de guvernare, dar au dat un semnal de alarmă cu privire la stilul relaxat, superficial cu care a fost elaborat și promovat Plan de Acțiuni privind statutul de candidat UE.”

Semnatarii declarației au mai spus: “Pentru că noi, membrii asociați ai CUB, considerăm procesul de aderare la Uniunea Europeană mult prea important, prea serios pentru a fi tratat cu superficialitate, vă prevenim că nu vom tolera derapaje. Mai mult, vă anunțăm că vom dezaproba public orice tentații de a monopoliza procesul de stabilire a priorităților și de monitorizare a direcțiilor sale de către grupuri clientelă a factorilor politici.

Fiind convinși de faptul că procesul de aderare are o valoare transformativă uriașă pentru societatea, economia, administrația Republicii Moldova, oferindu-ne șansa de a ne reuni liberi într-un spațiu al libertății și civilizației europene, cerem autorităților instituirea unor mecanisme cât mai incluzive, democratice, pluraliste de consultări publice în procesul de integrare europeană.”

Totodată, Comitetul a solicitat Ministerului de Externe și Guvernului în ansamblu să demonstreze înțelepciune, profesionalism și depolitizare a procesului de consultări, acum și mai departe.

“Declarația și Recomandările CUB vor fi transmise Delegației UE și instituțiilor europene vizate, inclusiv ambasadelor statelor UE la Chișinău pentru a semnala aceste incidente cu scopul prevenirii repetării lor”, se mai spune în declarație.

Inapoi la arhiva noutaților