[ X ]
[ X ]
[ X ]
ADEPT a prezentat bilanțul alegerii președinților raioanelor din Republica Moldova
23 Decembrie

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat bilanțul alegerii președinților raioanelor din Republica Moldova, informează CURENTUL.

La nivel național, majoritatea președinților desemnați sunt afiliați Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidului Democrat din Moldova (PDM), consecință a conjugării eforturilor celor două formațiuni în procesul de alegere a conducerii raioanelor, comunică Asociația.

După validarea mandatelor consilierilor raionali aleși, în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, la conducerea raioanelor au fost învestiți în funcție 32 de președinți, dintre care 18 reprezintă PSRM, 10 – PDM, 2 – Platforma Demnitate și Adevăr și câte 1 președinte afiliat Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului „Șor”.

„Procesul electiv a fost marcat de schimbări ale conjuncturii politice din țară, legate de demisia, la 12 noiembrie 2019, a Guvernului condus de Maia Sandu, destrămarea alianței temporare a PSRM cu Blocul „ACUM Platforma DA și PAS” și instaurarea Guvernului Ion Chicu, numit cu susținerea PSRM și a PDM. Aceste circumstanțe au anulat aranjamentele anterioare, anunțate inițial de PSRM și ACUM, de a forma coaliții majoritare în raioane și de a alege, de comun acord, președinții și vicepreședinții raioanelor în dependență de rezultatele obținute de formațiunile respective. O consecință directă a schimbării partenerului de guvernare a fost că în majoritatea raioanelor țării, președinții și vicepreședinții au fost aleși reprezentanții socialiștilor și democraților, care s-au susținut reciproc”, adaugă Asociația.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților