[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acum e viceministra Educației, dar calea până aici nu a fost simplă. Cristina Boaghi povestește cum a ajuns în funcția pe care o deține
17 Martie

Vice-ministra Educației, Cristina Boaghi, a absolvit facultatea de Drept la ULIM, fiind convinsă că vrea să devină notar. Cât a fost studentă a activat în cadrul Organizației de Tineret al Partidului Liberal. Primul job a fost încă în adolescență – reprezentant la o firmă de produse cosmetice, iar primul job oficial a fost de juristă în cadrul Direcției juridice a Secretariatului Parlamentului, unde a activat timp de 5 ani. Despre acest lucru vice-ministra a vorbit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.

Cristina Boaghi ne-a povestit cu ce s-a ocupat în anii de studenție și după absolvirea universității:

„După ce mi am obținut diploma de licență în Drept la ULIM, în 2010, am hotărât să-mi continui studiile cu un masterat în Drept Internațional și Instituțional, în cadrul aceleași instituții. Eram absolut convinsă încă din anii de liceu că aceasta este domeniul pe care vreau să îl urmez, mai exact mă vedeam notar. Juristă am devenit, notar nu, încă. Dacă mă veți întreba de ce mi-am ales acest domeniu, voi avea o multitudine de răspunsuri, printre care și argumentul că întrucât este domeniu larg, obținând această specialitate, la etapa respectivă, consideram că îmi va fi foarte ușor să mă încadrez în câmpul muncii, pentru că de sfatul unui jurist are nevoie oricine.

În același timp, chiar din primul an de studenție m-am implicat în activitatea organizației Tineretul Liberal, am contribuit la fortificarea acesteia, m-am implicat în diverse acțiuni pentru tineret, inclusiv electorale. Activitatea respectivă îmi ocupa tot timpul liber, uneori colegii de facultate și prietenii îmi reproșau acest lucru, dar un coleg cu mai multă experiență, m-a încurajat să nu renunț spunându-mi că atunci când voi absolvi universitatea voi fi „cu un cap mai sus”, deoarece implicarea în diverse activități îmi vor oferi atât experiență, cât și posibilitatea de a obține cunoștințe. Adevărat, pentru că am avut de unde să învăț lucruri frumoase, să mă dezvolt, mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare, de lider, organizatorice”, povestește vice-ministra.

Politiciana a activat și în cadrul unui ONG, iar în 2010 a devenit Manager de țară a rețelei femeilor pentru democrație.

„Cu cât avansam în carieră, am devenit din ce în ce mai interesată de asigurarea egalității de gen, încurajarea și promovarea femeilor în funcții de conducere, fie la nivel local, dar și central, fiind convinsă de importanța reprezentării femeilor în poziții cheie de conducere a statului. Am activat în cadrul unui ONG, dar și în cadrul partidului, pentru a încuraja femeile să se implice mai activ în viața publică și politică dacă vor să schimbe lucrurile în bine pentru comunitatea în care trăiesc.

Pentru a continua această inițiativă, în 2010 am devenit Manager de țară a rețelei femeilor pentru democrație, Women’s Democracy Network. O rețea internațională care se ocupă de promovarea femeilor în politică în toată lumea”.

Am aflat, de asemenea, care a fost primul job oficial și neoficial al vice-ministeri.

„Primul meu job oficial, a fost de juristă, în cadrul Direcției juridice a Secretariatului Parlamentului. Acolo, de fapt, am lucrat aproape 5 ani, până a fi numită în funcția de vice-ministru. În sarcinile de bază era acordarea asistenței juridice în procesul legislativ, avizarea proiectelor de legi și armonizarea legislației naționale la acquis-ul comunitar. A fost o activitate interesantă și utilă. Mi-am dezvoltat abilitățile analitice și practice în domeniul elaborării actelor legislative.

Dar, dacă e să mă refer la primele inițiative, încă din perioada adolescenței, am avut ambiția să câștig sigură banii de buzunar, așa că am decis să fiu reprezentant la o firmă de produse cosmetice.

Nu a durat foarte mult această activitate, dar am învățat să gestionez mici bugete, să negociez cu clienții, să-i interesez să cumpere produsele firmei și, cel mai important, să devin câtuși de puțin independentă financiar”.

Cristina Boaghi are și un moment din carieră care i s-a întipărit în memorie.

„Un moment unic care mi s-a întipărit este primul document elaborat care l-am primit înapoi de la șefa secției plin de corectări, semne de întrebare și comentarii. Și eu care eram sigură că după absolvire suntem cei mai buni juriști și le cunoaștem pe toate. În universitate se pun bazele specialității, însă competențele reale se obțin pe parcursul activității propriu zise. Aceasta a fost de fapt impactul cu realitatea și validarea cunoștințelor, care de fapt m-a ambiționat să-mi dezvolt abilitățile și să cresc”, spune Cristina Boaghi.

Totodată, Cristina Boaghi susține că trebuie să-ți placă munca pe care o faci și să o faci cu dăruire de suflet, asta ar fi cheia succesului.

„Oare există o cheie unică a succesului ? Nu cred că există o formulă unică. Cred că în primul rând trebuie să îți placă să muncești, apoi să îți placă munca pe care o faci. Eu muncesc cu dăruire, în proiectele în care sunt implicată controlez până și cele mai mici detalii, depun suflet, cred în ceea ce fac și întotdeauna vizualizez rezultatul final pe care doresc să-l ating sau obțin. Probabil asta e cheia succesului meu!”.

De asemenea, vice-ministra și-a stabilit câteva priorități pentru anul 2017.

„Vreau să schimb percepția societății asupra învățământului profesional tehnic, care este extrem de important pentru dezvoltarea economiei naționale. În a doua jumătate a anului vom desfășura a amplă campanie de comunicare, inclusiv media, promovând beneficiile acestui sistem de educație. Prin aceste acțiuni, vom atrage elevi buni în sistem, elevi care vor profita de șansele pe care i le oferă propriul talent pentru o carieră de succes.

Un alt obiectiv important este modernizarea infrastructurii Centrelor de Excelență. La sfârșitul anului 2016 am început renovarea și modernizarea blocurilor de studii și atelierelor a 5 instituții. Vorbesc despre investiții de peste 1 milion de euro pentru fiecare instituție. Până la sfârșitul anului cel puțin 2 dintre acestea vor fi renovate integral, așa încât elevii, profesorii, dar și părinții să se bucure de rezultatele reformei și investițiile europene, ceea ce va influența în mod direct calitatea studiilor. Așa tip de investiții nu s-au făcut niciodată în infrastructura colegiilor și școlilor profesionale. Împreună cu echipa de la Minister vom reuși să realizăm obiectivele propuse.

Un alt obiectiv care este degrabă unul personal, este echilibrarea timpului în termeni ai proporției dedicate activității profesionale care de cele mai multe ori depășește cu mult un program obișnuit de muncă și celei dedicate familiei și celor dragi mie, care m-au susținut în toata activitatea mea”, a spus Cristina Boaghi.

Clasa I, cu prima învățătoare

Clasa I, cu prima învățătoare

Ani de liceu (2005).

Ani de liceu (2005).

La festivitatea înmânării diplomelor de licență (2010)

La festivitatea înmânării diplomelor de licență (2010)

În ziua susținerii tezei de licență

În ziua susținerii tezei de licență

Campania Națională - „Candidează - fii tu schimbarea!” (Dubăsari, 2011)

Campania Națională – „Candidează – fii tu schimbarea!” (Dubăsari, 2011)

Foto de solidaritate cu femeile din Siria, care suferă din cauza războiului (2013)

Foto de solidaritate cu femeile din Siria, care suferă din cauza războiului (2013)

Școala de liderism pentru femei (2013)

Școala de liderism pentru femei (2013)

Școala de liderism pentru femei (august, 2015)

Școala de liderism pentru femei (august, 2015)

În vizită de studiu la Parlamentul Lituaniei

În vizită de studiu la Parlamentul Lituaniei

2017

2017

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților