[ X ]
[ X ]
[ X ]
Activitatea Serviciului Vamal a fost evaluată de membrii Comisiei parlamentare de profil
21 Septembrie

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a avut o întrevedere cu membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică (CSNAOP)  a Parlamentului Republicii Moldova, prezidată de președintele comisiei, Roman Boțan, în cadrul căreia a fost audiat raportul de activitate al autorității vamale pe mai multe segmente de responsabilitate pentru perioada a. 2016 – I sem. 2017, transmite CURENTUL.

Membrii Comisiei au fost interesați de indicatorii de performanță consemnați de autoritatea vamală la capitolele încasări, simplificări de procedură, antifraudă și integritate, precum și au solicitat informații privind asistența contractată de către Serviciul Vamal în vederea dezvoltării capacităților instituționale.

În acest context, Directorul General al Vămii i-a informat pe cei prezenți despre demararea lucrărilor de extindere a celor mai solicitate posturi vamale de frontieră, inclusiv prin construcția unor zone de control vamal pentru autocamioane în proximitatea acestora. Proiectul, care are drept scop degajarea traficului transfrontalier, este preconizat pentru posturile vamale Otaci, Costești, Sculeni și Giurgiulești. Costurile aferente lucrărilor de modernizare a acestora, precum și dotării cu echipamente speciale de control, vor fi acoperite din bugetul de stat, precum și din fonduri oferite de către partenerii de dezvoltare ai Serviciului Vamal.

De asemenea, șeful Vămii le-a comunicat membrilor Comisiei despre demersurile de modernizare a sistemelor informaționale din gestiune în baza celei mai recente versiuni a softului aplicativ ASYCUDA World, inclusiv prin integrarea celor mai novatoare instrumente de administrare vamală pentru Republica Moldova  – Noul Sistem Computerizat de Tranzit și Ghișeul Unic.

Discuțiile au vizat și amendamentele propuse la noul proiect de Lege privind Serviciul Vamal, acestea având drept scop prioritar ajustarea cadrului legislativ la standardele internaționale în domeniul vamal.

Menționăm că noul proiect de lege privind Serviciul Vamal a fost elaborat cu suportul experților EUBAM, fiind supus consultărilor publice, precum și expertizei juridice și anticorupție.

În intervențiile lor, membrii Comisiei au apreciat progresele înregistrate de către Serviciul Vamal în cadrul reformei instituționale desfășurate, precum și impactul generat de aceste evoluții pentru securitatea economică a statului.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților