[ X ]
[ X ]
[ X ]
Activitatea Poliției Republicii Moldova în primele șase luni anului: Rata criminalității a scăzut cu peste 20%
31 Iulie

În primele șase luni ale anului curent, fenomenul infracțional a înregistrat o diminuare de 20,6%, comparativ cu perioada similară a anului precedent, transmite CURENTUL.

Mai mult decât atât, în 2017, toate categoriile de infracțiuni au înregistrat o descreștere semnificativă, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii patru ani, în perioada de referință. Urmare a măsurilor întreprinse de Poliție, de asemenea, a scăzut cu 36,2%  numărul accidentelor rutiere, comise de conducătorii auto, aflați în stare de ebrietate alcoolică.

În același timp, conform ultimului BOP realizat în aprilie 2017, nivelul de încredere al cetăţenilor în forțele polițienești a crescut cu 21 la sută, ajungând la 46%, astfel, Poliția situându-se pe locul patru în topul instituțiilor publice, după Biserică, Mass-media și Armată.

Această scădere a criminalității se datorează unei noi abordări în activitatea polițiștilor orientată spre nevoile cetățenilor, implementării managementului bazat pe un sistem informațional modern, ce presupune analiza și monitorizarea situației infracționale pentru a consolida și concentra eforturile și resursele unde este necesar, implementării unor elemente ale activității de poliție comunitară, cum ar fi proiectul ”Supravegherea de vecinătate”, perfecționării continue și dotării angajaților Poliției, pe domeniile prioritare ale acesteia, dar și implementării procedurilor standard de operare.

În acest context, prioritățile Poliției pentru următoarele șase luni vor fi:

– consolidarea capacității de reacționare operativă la sesizările cetățenilor, prin pregătirea și instruirea polițiștilor, implementarea unor sisteme informaționale moderne, dezvoltarea noilor servicii de patrulare și dotarea polițiștilor cu echipament necesar;

– orientarea, în continuare, a serviciilor polițienești către nevoile cetățenilor și modernizarea infrastructurii sectoarelor de poliție conform standardelor internaționale;

– implementarea sistemelor informaționale moderne în activitatea Poliției pentru sporirea eficienței acesteia și excluderea factorului uman.

Raportul privind activitatea Poliției în primul semestru al anului 2017, dar și alte subiecte strategice, au fost discutate la 27 iulie 2017, de către Consiliul Strategic de Coordonare al IGP, în format restrâns, cu participarea vice-miniștrilor afacerilor interne, Dorin Purice și Oleg Babin, șefului IGP, Alexandru Pînzari și șefilor de direcții și subdiviziuni ale IGP.

Raportul detaliat îl puteți accesa aici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților