În perioada 27-29.10.2020, Centrul de instruire din cadrul Instituției Publice „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (CTIF), a desfășurat un curs online, pe platforma Zoom, cu genericul „Activitatea de audit intern în contextul pandemiei COVID-19”, transmite CURENTUL.
Evenimentul a vizat acțiunile ce au fost și pot fi întreprinse în contextul pandemiei, cum pot fi realizate activitățile de audit intern în situația existentă, care sunt provocările, cum pot fi acestea depășite, la ce resurse se poate apela și, nu în ultimul rând, experiența internațională (PEMPAL), ultima prezentată în ziua de încheiere a seminarului.
Participanții au beneficiat de prezentări din partea Direcției politici în domeniul controlului financiar public intern a Ministerului finanțelor, de exerciții practice din partea formatorilor din cadrul Centrului de Instruire din cadrul I.P. CTIF, dar și de împărtășirea experienței internaționale, oferită de reprezentanții Comunității practice a auditului intern a Băncii Mondiale.
Inițiativa lansată în 2005 de către Banca Mondială și Departamentul pentru Dezvoltare Internațională a Regatului Unit, proiectul PEMPAL, reprezintă o comunitate destinată îmbunătățirii managementului financiar și schimbului de experiență orientat către țările din Asia Centrală și Europa Centrală și de Est. PEMPAL a fost conceput pentru a sprijini creșterea capacității interne de gestionare financiară a cheltuielilor publice.
„PEMPAL este reprezentat în peste 20 de țări și tendința pe care o urmăresc, în ciuda nivelului diferit de dezvoltare din țările respective, problemele, adesea, coincid. Respectiv, una dintre provocările cu care ne ciocnim cu toții în această perioadă este pandemia de COVID-19. Cum să ne comportăm și ce măsuri să luăm când, adesea, nu putem nici măcar să muncim de la birou sau trebuie să desfășurăm activitatea de audit, dar ni se spune că nu avem acces la documente sau că oamenii sunt bolnavi sau muncesc și ei, la rândul lor, la distanță. Auditul este important, în special acum, și chiar și-n condițiile acestea, avem posibilitatea să arătăm eficiența muncii noastre și necesitatea acesteia în plină criză. Instrumentele de care dispunem ne permit să fim pro-activi și flexibili”, a menționat în cadrul instruirii, managerul proiectului PEMPAL, Arman Vatyan.
În susținerea opiniei sus-exprimate a venit și Diana Grosu-Axenti, Șefa direcției generale din cadrul I.P „CTIF”, care a menționat utilitatea instruirii și a schimbului de experiență cu reprezentanții din alte țări.
„Provocările și problemele sunt, într-adevăr, similare, însă soluțiile identificate pot fi diferite și pe paliera acestora se pot și trebuie să fie formate punți de dialog în vederea eficientizării procedeelor de lucru în mediul de audit. În acest sens, instruirea respectivă ne ajută să fim și mai eficienți în condițiile de pandemie și să activăm reieșind din bunele practici identificate de noi și de către colegii noștri”.
Instruirea la distanță s-a desfășurat pe durata a 16 ore și a avut drept participanți peste 30 de auditori interni din cadrul ministerelor, agențiilor de stat, autorităților publice locale, printre care și SFS, Ministerul finanțelor, Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale, precum și primăriile municipiilor Chișinău și Bălți.
Cristina Pendea