[ X ]
Active ale Kazahstanului, în valoare de 22 de miliarde de dolari – înghețate –  urmare a unui proces de judecată demarat de omul de afaceri Anatolie Stati
21 Decembrie

Banca americană Bank of New York Mellon a înghețat active în valoare de 22 de miliarde de dolari, ce aparțin Fondului Naţional Suveran din Kazahstan, drept urmare a unui proces de judecată demarat de omul de afaceri din Moldova, Anatolie Stati, şi companiile sale împotriva Guvernului kazah. Despre aceasta a declara o sursă demnă de încredere astăzi pentru agenția de presă Reuters, informează CURENTUL.

Banca Naţională din Kazahstan, în rezultat, a demarat o acţiune juridică împotriva BNY Mellon. Pe acest caz hotârea va fi luată de o judecătorie din Marea Britanie.

Fondul Naţional Suveran din Kazahstan este alimentat de veniturile realizate din exporturile de petrol ale Kazahstanului şi poate fi utilizat pentru finanţarea statului în situații de urgenţă. Activele îngheţate de BNY Mellon reprezintă aproximativ 40% din fondul total al activelor.

De menționat că, disputa dintre Anatolie Stati, fiul său Gabriel, două companii controlate de familia Stati şi statul kazah durează de mai mulţi ani, pe la mai multe tribunale. Omul de afaceri moldovean, care a investit în industria de petrol şi gaze din Kazahstan, susţine că au fost hărţuiţi de statul kazah pentru a vinde ieftin investiţiile.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților