[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acțiunile și recomandările Poliției de Frontieră în perioada sărbătorilor pascale
30 Martie

În perioada sărbătorilor pascale se așteaptă creșteri semnificative a traficului prin punctele de trecere ale frontierei faţă de o perioadă normală. Pentru a preveni îngreunarea circulației transfrontaliere și a evita formarea rândurilor, Poliția de Frontieră va dispune o serie de acțiuni suplimentare de lucru, iar pentru călători se vor reaminti din recomandări cu privire la asigurarea trecerii rapide a frontierei de stat, transmite CURENTUL.

Pe componenta de activitate se va întreprinde:

1.  La decizia conducerii Poliției de Frontieră se vor sista concediile angajaților și se vor forma rezerve din inspectori de frontieră, care sunt pregătiți să intervină în situațiile de un aflux de călători.

2.  Pentru gestionarea corectă și eficientă a activităților, inclusiv acordarea ajutorului practic, în cele mai ”active” puncte de trecere atât de la frontiera moldo-română, cât și la cea cu Ucraina, vor fi delegați managerii direcțiilor specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

3.  Specialiști în tehnologii informaționale vor asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date pentru diminuarea timpilor de procesare a documentelor de călătorie. La fel, se va face apel către instituțiile financiar-bancare, dislocate în PTF-uri, să-și revadă programul de lucru, pentru a face față numărului sporit de călători care achită vinietele în special. S-a venit și cu propunerea montării unor terminale înafara punctelor de trecere, astfel ca să se evite formarea rândurilor.

4.  În cele mai solicitate puncte de trecere fluxul de familii cu copii, dar și persoanele cu nevoi speciale, va fi direcționat pe banda de trecere a Corpului Diplomatic. În acest sens, vor fi amplasate echipaje mobile, dotate cu tehnică specială de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie. Pentru informarea participanților la trafic cu copii vor fii reinstalate panourile ce indică direcția de deplasare a acestora.

5.  La solicitarea administrației publice locale vor fi deschise puncte de trecere cu statut local, toate amplasate pe sectorul de frontieră moldo-ucrainean. Activitatea dată va simplifica trecerea frontierei de către cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei, care locuiesc permanent în raioanele administrative de frontieră, în baza pașapoartelor interne (buletin de identitate) sau în baza pașapoartelor pentru ieșire peste hotare și trecerea frontierei cu mijloace de transport care aparțin acestora a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone.

6.  Sincronizarea activităților cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, cu autoritățile de frontieră și vamale din statele vecine, şi cu alte instituții cu atribuții la frontieră, inclusiv cu entitățile subordonate MAI.

7.  Mărirea numărului de echipe mobile antrenate la supravegherea traseelor naţionale din zona frontierei de stat.

8.  La necesitate se va folosi camera video mobilă, prinsă la pieptul polițiștilor de frontieră din prima linie de control. Ataşarea camerei video la uniforma inspectorului se face cu scopul sporirii calității serviciilor prestate, prin înregistrarea a oricărui moment interpretabil sau de discrepanță care poate apărea în interacţiunea cu participanții la traficul transfrontalier.

9.  La orice schimbare de situație în punctele de trecere, cu referință la îngreunarea circulației transfrontalieră, se va informa operativ și în timp real, cu actualizarea informației pe pagina oficială și pe site-ul de socializare al Poliției de Frontieră.

Recomandări pentru participanții la traficul transfrontalier:

–  Verificarea, din timp, a statutului şi valabilității documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat. În cazul planificării unei călătorii cu copiii minori să se asigure că este perfectat pașaportul pentru aceștia. Din 2011, fotografia și datele copilului nu se mai plasează în pașaportul părinților, fapt ce obligă ca din primele zile ale nașterii să se perfecteze documentul de călătorie. Precizăm că legislația Republicii Moldova permite unuia din părinți să călătorească cu copilul minor fără a deține împuternicirea notarială din partea celui de-al doilea părinte.

–  În cazul în care beneficiaţi de pluralitatea de cetăţenii, la traversarea hotarului să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere și chiar va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat.

–  Dacă călătoria e planificată cu mijlocul de transport personal, conducătorul auto pe lângă actele de călătorie trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Din iulie 2017, Poliția de Frontieră nu verifică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport.

–  Dacă apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, participanții la traficul transfrontalier pot contactata ofițerii de la Linia Verde 022 259 717, care este disponibil 24/24.

–  Venim cu solicitarea către călători să tranziteze toate punctele de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea cozilor. În ajutor este pusă la dispoziția fiecărui călător cu acces la internet aplicația „TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei cu statut rutier.

–  Pentru informații complete privind trecerea frontierei Republicii Moldova accesați și platforma online www.frontiera.gov.md.

–  Ajunși în punctele de trecere, dar și la frontieră, să manifestați înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților