„Respectarea procedurilor și necesitatea transparenței în adoptarea legilor nu a anulat-o nimeni”. Declarația a fost făcută de expertul Promo-LEX, Ion Manole, în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.
Participanții la dezbateri au vorbit despre acțiunile guvernării în raport cu instituțiile de reglementare și control.
Fostul deputat socialist, Nicolae Pascaru, analist politic, a spus că guvernarea a atras un credit mare de încredere a cetățenilor și ar fi bine să facă ca instituțiile statului să lucreze democratic.
„Vedem că actuala guvernare a venit la putere pe cale pașnică, cu încredere din partea cetățenilor și are o responsabilitate mare pentru a-și îndeplini promisiunile. Și PDM a venit cu aceleași intenții, dar pe parcurs am văzut ce s-a întâmplat. Ultimele evenimente arată că încercarea de a veni la putere și a subordona toată puterea este o greșeală și nu va fi un proces democratic. Echipa se va transforma în una care va promova interesele de grup. Atacurile la Procuratură, componența CEC, schimbarea angajaților din sistem va lăsa pată de această guvernare, în R. Moldova aceasta nu va funcționa”, a spus Nicolae Pascaru.
Expertul Promo-LEX, Ion Manole a menționat că, consultările publice nu sunt moftul unor ONG-uri, ele sunt necesare pentru ca cei care pot lua anumite decizii și legi să poată înțelege mai bine opinia tuturor celor vizați. „ONG-ruile sunt cele care țin pulsul prin acest contact cu decidenții. Consultările publice sunt necesare și ele sunt un instrument al statului de drept”, a spus Ion Manole.
Igor Munteanu, cercetător, conferențiar universitar, a spus că guvernarea trebuie să aplice gradual schimbările care le așteaptă din partea structurilor executive.
„Majoritatea parlamentară are 6 luni la dispoziție pentru a atinge niște rezultate care să-i confirme caracterul și principiile. Agențiile de reglementare sunt implanturi pentru ca să ofere sarcina detașării de factorul politic și aplicării unor norme și standarde. Dacă noi demitem politic conducerea acestor agenții de reglementare sfidăm modul în care aceste agenții trebuie ferite de factorul politic. Trebuie schimbată atitudinea războinică față de aceste agenții”, a spus Igor Munteanu.
Deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc a menționat că PAS salută criticile și le încurajează. „Ce a reușit PAS în viața politică este că am știut să ascultăm oamenii și opoziție, societatea civilă și când am formulat strategiile politice și viziunile am ținut cont și de ceea ce crede societatea. Noi când colectăm aceste informații și critici, ele fac parte din procesul nostru decizional. Dezbaterile făcute înainte de adoptarea unei legi fac parte din însăși legile determinate, nu putem face abstracție de partea consultativă. Când suntem acuzați de grabă, această latură suntem obligați să o respectăm. Opiniile în societate sunt împărțite, există o presiune enormă asupra societății. Nu avem mult timp să dăm sistemului răgaz, el luptă încearcă să se adapteze, noi trebuie să ținem cont că există legi politice. Noi înțelegem, vom proceda corect, ținem mult la părerea societății, experții, încurajăm societatea să se implice pe fiecare domenii”, a spus Virgiliu Pâslariuc.
Cristina Parfeni