[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acţiunile de susţinere a cetățenilor de etnie romă, discutate la Guvern
13 Septembrie

Posibilitățile de integrare socială a persoanelor din comunitățile de romi în contextul readmisiei acestora din Republica Federală Germania, au fost discutate în cadrul ședinței de lucru, prezidate de Secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac, transmite CURENTUL.

În discuţii, reprezentanții comunităților de romi, ai autorităților publice centrale și locale, împreună cu partenerii de dezvoltare au analizat situația actuală privind readmisia din Republica Federală Germană a cetățenilor moldoveni, în special de etnie romă. Totodată, au fost prezentate informații ce vizează situația social-economică a cetățenilor de etnie romă din raioanele Briceni, Edineț, Glodeni, Rîșcani, Soroca, Ocnița, Hîncești, Călărași și Nisporeni.

În context, participanții s-au referit la problemele care afectează populația de etnie romă şi măsurile întreprinse de instituțiile publice pentru diminuarea fenomenului migrațional în rândul romilor, reducerea  riscurilor de exploatare a romilor în țară și peste hotare și schimbarea în ansamblu a situației create în raport cu fenomenul discutat.

La finalul ședinței au fost trasate priorităţi ce vizează consolidarea centrelor comunitare și a ONG-urile pentru acordarea suportului în re/socializarea persoanelor de etnie romă, raportarea cazurilor de trafic de ființe umane a cărui victimă este/era persoană de etnie romă, susţinerea angajării romilor în calitate de mediatori comunitari.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților