[ X ]
[ X ]
[ X ]
Actele oficiale publicate online vor avea mai multă putere juridică. Moldova și Belarus au făcut schimb de experiență în acest sens
7 Septembrie

Actele oficiale din Moldova ar putea avea putere juridică odată cu publicarea on-line în Registrul de stat (Legis.md). Aspectele practice ale acestui proces electronic au fost discutate de angajații Centrului de Informații Juridice (CIJ), subordonat Ministerului Justiției, colegii din Belarus, specialiști, oameni de știință din Rusia și Kazahstan, în cadrul unei reuniuni la Minsk, transmite CURENTUL.

Belarus are o experiență de 5 ani în implementarea unui astfel de sistem, prezentându-ne funcționalități și oportunități de dezvoltare în acest sens pentru Moldova. Datorită publicării actelor juridice în format electronic, poate fi prelucrat un volum impunător de informații, procesul este mult mai operativ în comparație cu tipăritul pe suport de hârtie, având costuri mai mici și acces ușor pentru utilizatori.

În contextul reformelor din sectorul justiției, a progresului tehnic, statul nostru tinde să preia experiența în domeniu și să o aplice eficient. Momentan, actele normative intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la cea indicată în textul acestora. Ele sunt disponibile gratuit pentru toți cetățenii, pe Legis.md, în limbile română și rusă.

În Registrul de stat sunt introduse toate legile, hotărârile Parlamentului, decretele Președintelui, hotărârile și dispozițiile Guvernului, actele Curții Constituționale, ale Curții de Conturi și cele internaționale, rapoartele Oficiului Avocatului Poporului, actele normative ale organelor centrale de specialitate ale administrației publice și Băncii Naționale a Moldovei, etc..

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților