[ X ]
Acordurile cu România privind asistența de 100 mln. de euro și cel privind construcția podului de frontieră vor fi prezentate spre ratificare
2 Martie

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro va fi prezentat în plenul Parlamentului pentru ratificare, transmite CURENTUL.

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul la proeictul de lege pentru ratificarea acordului, acesta urmând să fie votat în plen și să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Ajutorul financiar de 100 de milioane de euro este nerambursabil și va fi utilizat pentru implementarea proiectelor care să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor. Astfel, sunt vizate domeniile: energetic, transport, mediu, infrastructură, micul business, independența mass-media, reforma administrației publice, sănătate, cultură, turism.

Mijloacele vor fi oferite pe parcursul a unei perioade de șapte ani. Totodată, în vederea asigurării absorbției complete de către Republica Moldova a fondurilor puse la dispoziție de către Guvernul României, implementarea acestuia poate fi prelungită pentru o perioadă de până la trei ani.

Acordul implică și contribuția financiară asigurată de Republica Moldova, care nu poate fi mai mică de 5% din cheltuielile eligibile pentru fiecare proiect în parte.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, înunanimitate, raportul la proiectul de lege pentru ratificarea unui alt Acord dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României.

Documentul definește aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Ungheni (Republica Moldova) și Ungheni (România).

Scopul Acordului este de a asigura construcția și durabilitatea podului rutier de frontieră, care să interconecteze infrastructurile rutiere între state: Autostrada Târgu Mureș — Iași — Ungheni — frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național RI Chișinău — Ungheni — frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Obiectivul major este creșterea mobilității cetățenilor și facilitarea transporturilor dintre Moldova și Uniunea Europeană.

Acest proiect, de asemenea, va fi supus dezbaterilor în plenul Legislativului.

Inapoi la arhiva noutaților