[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acordurile bilaterale între Belgia și R. Moldova vor continua și în acest an
21 Februarie

Aspecte ale cooperării bilaterale între Republica Moldova şi Belgia şi posibilităţile de consolidare a dialogului moldo-belgian, au fost puse în discuţie în timpul întrevederii Prim-ministrului Pavel Filip cu Ambasadorul Regatului Belgiei în Republica Moldova, cu reşedinţa la Bucureşti, Thomas Baekelandt, transmite CURENTUL.

Părţile au constatat că relaţiile moldo-belgiene se află în ascensiune, iar dialogul bilateral este unul foarte bun. În context, Premierul a reiterat angajamentul plenar al Guvernului pentru implementarea agendei de reforme conform Acordului de Asociere UE-RM, subliniind că ţara noastră mizează în continuare pe sprijinul Belgiei în  eforturile sale de modernizare.

Referindu-se la proiectele bilaterale de succes, Pavel Filip a evidenţiat colaborarea în domeniul afacerilor interne.

Şeful Executivului a menţionat şi importanţa cooperării în domeniul securităţii sociale între cele două state, odată cu intrarea în vigoare din 1 ianuarie 2016 a Acordului privind securitatea socială între Republica Moldova şi Regatul Belgiei, care reglementează aspecte legate de securitatea socială a lucrătorilor emigranți ce desfăşoară o activitate temporară sau permanentă pe teritoriul Belgiei.

Prim-ministrul a vorbit şi despre agenda de reforme a Guvernului, în implementarea căreia autorităţile mizează pe sprijinul partenerilor de dezvoltare.

La rândul său, Ambasadorul Belgiei în Republica Moldova, Thomas Baekelandt, a accentuat caracterul dinamic al relaţiilor bilaterale, de la stabilirea cărora în acest an se împlinesc 25 de ani. Oficialul a reiterat sprijinul ţării sale pentru parcursul european al Republici Moldova şi a eforturilor sale de raliere la standardele europene.

În prezent, între Republica Moldova şi Belgia există 32 de acorduri bilaterale, iar alte 3 proiecte de acorduri se află în proces de examinare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților