[ X ]
Acordul de cooperare între EUROJUST și R. Moldova pentru urmărire penală a intrat în vigoare
28 Octombrie

La 21 octombrie 2016 a intrat în vigoare Acordul de cooperare între Republica Moldova şi EUROJUST – agenţie a Uniunii Europene care coordonează acţiunile autorităţilor competente din statele membre în domeniul cooperării judiciare împotriva formelor grave ale criminalităţii, transmite CURENTUL.

Încheierea Acordului de Cooperare între Eurojust şi Republica Moldova, ca stat terţ, reprezintă un punct-cheie în dezvoltarea raporturilor de asistenţă juridică internaţională în materie penală în concordanţă cu standardele europene şi în sensul vectorului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Aceasta permite Eurojust să sprijine, prin diversele mecanisme moderne de care dispune, eforturile de prevenire, contracarare şi urmărire penală a unui şir de crime grave, comise de structuri criminale organizate, transnaţionale, în investigarea cărora sunt antrenate organele de drept din Republica Moldova şi unul sau mai multe Statele Membre ale Uniunii Europene şi care necesite o abordare comună, ca urmare a amplorii, semnificaţiei şi consecinţelor infracţiunilor vizate.

Autoritatea competentă pentru executarea prevederilor respectivului Acord, din partea statului nostru, este Procuratura Republicii Moldova. Acordul de cooperare prevede posibilitatea Republicii Moldova de a detaşa un procuror de legătură la Eurojust, iar pentru Eurojust – de a delega un magistrat de legătură în Republica Moldova.

Posibilităţile Eurojust de facilitare a comunicării între responsabilii de caz din diferite ţări, urgentarea executării cererilor de comisie rogatorie şi extrădare, asistenţă la încheierea Echipelor Comune de Investigaţii, organizarea şedinţelor de coordonare în investigarea cazurilor complicate aflate în vizorul mai multor state indubitabil vor simplifica activitatea organelor de urmărire penală.

Reamintim că, Acordul de cooperare între Republica Moldova şi Eurojust a fost semnat la 10 iulie 2014, la Haga, Olanda. În cadrul negocierilor în vederea încheierii Acordului, care au durat 7 ani, Republica Moldova a fost vizitată de cîteva echipe de experţi din cadrul Eurojust, pentru evaluare în special la subiectul protecţiei datelor cu caracter personal şi a mecanismului de asistenţă juridică în materie penală.

Eurojust are deja încheiate acorduri de cooperare cu următoarele state terţe: Norvegia, Islanda, SUA, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Liechtenstein şi Elveţia, şi se află în negocieri cu alte state terţe. Cooperarea dintre Eurojust şi statele terţe permite accelerarea sau facilitarea executării cererilor de extrădare şi celor de asistenţă judiciară reciprocă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților