Acoperișul blocului principal de expoziții al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi reparat capital. Edificiul a fost construit în perioada anilor 1903-1905 și este înscris în Registrul Monumentelor ocrotite de stat, transmite CURENTUL.
Costul lucrărilor de reparație capitală/reconstrucție a acoperișului sunt în valoare totală de 6 805 026 de lei.
Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a alocat în acest an suma de 3 mln. de lei pentru demararea lucrărilor de reparație. „Acest proiect este primul pas de reabilitare a spațiului expozițional a celui mai vechi muzeu public din Republica Moldova, instituție cu un patrimoniu etnografic și natural de excepție și care promovează cultura și valorile tradiționale”, a subliniat oficialul.
Menționăm că lucrările de reparație capitală a acoperișului edificiului vor demara în luna iulie 2020.
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost fondat după închiderea Expoziției Agricole și Industriale din Basarabia, organizată la 24-25 octombrie 1889. Muzeul a apărut la inițiativa baronului Alexandru Stuart, președintele Zemstvei Guberniei Basarabia și primul director al muzeului. Pe parcursul existenței sale, muzeul şi-a lărgit treptat domeniul de activitate, creând colecții ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluţia societăţii umane şi cultura tradiţională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai târziu a Republicii Moldova. În prezent deţine un patrimoniu de circa 135 mii de piese.
Cristina Pendea