[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acestea vor fi prioritățile consilierului prezidențial în relațiile cu Diaspora
26 Mai

Primul lucru care îl va face este de a cartografia diaspora moldovenească de peste hotare. Consilierul prezidențial în domeniul relațiilor cu diaspora, Cristina Buga a vorbit, în cadrul unui interviu care sunt prioritățile în noua funcție și care sunt cele mai mari probleme ale diasporei moldovenești, transmite CURENTUL.

Consilierul spune că cartografia diasporei moldovenești peste hotare va permite să determine situația cetățenilor, necesitățile și promovarea la Președinție.

„Primul lucru pe care îl voi face este de a cartografia diaspora moldovenească de peste hotare. Aceasta îmi va permite să determin situația cetățenilor noștri, acordurile bilaterale care au fost semnate și măsurile care ar putea fi întreprinse pentru a ameliora situația oamenilor noștri. Mi-am fixat drept scop să stabilesc relații cu diaspora noastră, să determin ce inițiative interesante au ei și cum le putem promova la nivel de Președinție. Vreau să deschid o platformă interactivă pe site-ul Președinției, pe care o să postez întrebările cele mai frecvente pe care mi le pun cetățenii noștri şi răspunsurile la ele (acordurile existente şi cele asupra cărora se lucrează, inițiativele legislative etc.)”, a spus Cristina Buga.

În opinia sa, acestea sunt cele mai mari 3 probleme ale diasporei moldovenești: „Asigurarea protecției drepturilor de muncă și sociale ale lucrătorilor moldoveni care activează legal sau ilegal peste hotare (pensii, îndemnizaţii pentru incapacitatea temporară de muncă, îndemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj etc.). A doua problemă ţine de recunoaşterea diplomelor, titlurilor academice. A treia problemă, care mie mi se părea una foarte importantă, este lipsa de transparenţă a pieţei de muncă din Moldova. Țara noastră începe a duce o lipsă acută de cadre competente, dar şi de lucrători. Scopul meu este de a informa (în cadrul platformei interactive) despre posibilităţile de muncă pe care le au oamenii noştri aici, în Moldova”, a precizat consilierul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților