Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a susținut astăzi o conferință de presă, dedicată organizării alegerilor parlamentare din România, care se vor desfășura la data de 11 decembrie curent, transmite CURENTUL.
Daniel Ioniță a declarat că, acest scrutin electoral introduce două noi particularități.
„Oferă posibilitatea cetățenilor din străinătate de a vota prin corespondență și, totodată, de a vota la secții de vot special înființate la solicitarea alegătorilor. Pentru RM s-au înscris în Registrul Electoral de la Misiune 2 446 de persoane, iar 880 dintre acestea au fost validate de Autoritatea Electorală permanentă pentru votul prin corespondență. Este primul scrutin la care se folosește în străinătate scanarea actelor de identitate ale votanților de către un operator de calculator, la intrarea în secția de votare. Totodată, la finalul votării, procesul de numărare a voturilor urmează să fie înregistrat video”, a precizat Ambasadorul.
Daniel Ioniță a menționat că, în total, la nivel global, instituțiile statului român Au hotărât înființarea a 417 secții de vot în străinătate, iar pentru RM numărul secțiilor de vot înființate a crescut la 35. Pentru aceste secții Ambasada a solicitat 87 500 buletine de vot.
Potrivit lui, harta interactivă a secțiilor de votare , care vor fi înființate la Chișinău, dar și pe întreg teritoriul RM, va arăta așa: Chișinău (Direcție Întreprinderii de Stat „Calea ferată din RM” – 1 secție; Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” – 2 secții; Consulatul Ambasadei României -3 secții; Institutul Cultural Mihai Eminescu” – 1 secție; Ambasada României -1 secție; Universitate de Sat din Moldova – 2 secții și Liceul „Spiru Haret” – 2 secții).
Totodată, vor mai fi organizate secții de vot în: Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Bardar și Călărași, Consulatul General al României din Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Giurgiulești, s. Carabetovca, Consulatul General al României Bălți, Drochia, Edineț, Florești, Fălești, Soroca, Telenești, dar și la Biroul Consular de la Ungheni.
Daniel Ioniță a mai informat că, alegătorii cu reședința în RM vor prezenta la secția de votare un document de identitate românesc, însoțit în mod obligatoriu de un document oficial emis de autoritățile RM din care să reiasă stabilirea reședinței cetățeanului respectiv pe teritoriul RM.
Andriana Cheptine