Spitalul raional şi Departamentul Situaţii Excepţionale din Căuşeni au încălzire şi apă caldă din surse regenerabile de energie datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană, transmite CURENTUL.
Acestea sunt cele mai mari instituţii publice beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Inaugurarea noilor tehnologii eco va avea loc în cadrul unui eveniment public care va avea loc vineri, 4 noiembrie, începând cu ora 10.00 în Căușeni.
Cel mai mare bloc al Spitalului raional Căuşeni, ce deserveşte anual peste 6 mii de persoane, a fost conectat la sistemul de încălzire pe biomasă şi de producere a apei calde de la energia solară. Aici sunt amplasate principalele secţii ale spitalului: terapie intensivă, chirurgie, traumatologie, maternitatea, pediatrie, cardiologie, ş.a.
Departamentul Situaţii Excepţionale este al doilea beneficiar al Proiectului Energie şi Biomasă în oraşul Căuşeni. Instituţia a trecut la încălzirea cu biomasă şi, odată cu aceasta, şi-a extins suprafaţa încălzită. De asemenea, aici au fost montate colectoare solare ce produc apă caldă de la energia solară.
Centralele termice de la ambele instituţii vor încălzi ecologic o suprafaţă de peste 7 mii m2. Valoarea totală a investiţiei în instalarea sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile în or. Căuşeni a fost de 202 698 euro, din fonduri europene, contribuţia comunităţii fiind de 40 500 euro.
Cristina Parfeni