[ X ]
Acesta este cel mai solicitat produs alimentar din R. Moldova pe piața externă! Anual exporturile ajung la circa 12 mii tone
6 Octombrie

În acest an, recolta nucilor diferă, în unele zone e foarte bună, în altele – foarte slabă. Cauza acestora a fost ninsoare din această primăvară. Totuși, ploile din toamna anului trecut au ajutat o parte din pomi să ierneze bine.

Despre estimările recoltei din acest an a nucilor și preponderent cum vor fi acestea reprezentate pe piață, reporterul CURENTUL a discutat cu Oleg Tîrsînă, director tehnic al Pepinierei Voinești, dar și Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de culturi nucifere.

Oleg Tîrsînă spune că fiecare an agricol vine cu diferite provocări pentru cultura nucului.

„Acest an agricol a început bine având în vedere căderile foarte bune de precipitații din toamna 2016 care au ajutat pomii să ierneze foarte bine și să demareze bine în vegetație. Primăvara însă a fost una foarte specifică, amintind scăderea bruscă a temperaturii în data de 21 – 22 aprilie până la valori de – 6 grade Celsius, care au afectat puternic atât livezile de nuc, cât și fâșiile de aliniament alcătuite din pomi de nuci. Așa se face că pe alocuri avem pomi foarte încărcați cu recoltă în timp ce, concomitent, în unele raioane, recolta este foarte slabă. Ploile abundente din perioada aprilie – iunie pe de o parte au ajutat la formarea unei recolte bogate iar, pe de altă parte, au afectat calitatea recoltei prin favorizarea răspândirii bacteriozei și a altor maladii care, în unele cazuri, au condus la pierderi de până la 40% din mărimea recoltei”, spune specialistul.

Oleg Tîrsînă spune că este devreme de a estima care va fi recolta în acest an.

„Nucicultorii din unele regiuni spun că au un spor relativ de producție, în timp ce alții au pierderi față de anul precedent. La fel, o parte semnificativă de nuci a fost afectată de boli și de viermele mărului, ceea ce le face inutilizabile. Părerea mea este că recolta din acest an va fi la nivelul anului precedent ori nu va fi cu mult mai mare”, spune Oleg Tîrsînă.

Totodată, el spune că cererea pe piața externă este foarte mare, iar prețurile vor fi ca și anul precedent sau chiar mai mari.

„Prețul nucilor în coajă și la miez, dacă nu vor fi la nivelul anului precedent, atunci ne așteptăm să fie mai mare. Cererea pe piața externă este foarte mare, Franța are o producție redusă din cauza unor înghețuri puternice din această primăvară. SUA, în calitate de principal exportator mondial de nucă în coajă și miez, așteaptă o recoltă cu 5% mai mică din cauza unor intemperii ceea ce va afecta puternic prețurile. Însă nu putem ști care va fi evoluția în dinamică a prețurilor pe piața noastră. Ceea ce îmi doresc este ca investițiile efectuate de nucicultorii din țara noastră să le aducă rezultatele sperate primind un preț corect pentru producția din livezile lor”.

Fiind și director tehnic al Pepinierei Voinești, Oleg Tîrsînă spune că la Pepinieră se găsesc mai multe soiuri pentru amatori și 2 soiuri pentru profesionali. Totodată, el menționează că recent dezvoltă și alt soi de nuc destinat pieței de nucă.

„La Pepiniera Voinești multiplicăm mai multe soiuri de nuc, dintre care o bună parte sunt soiuri de colecție și pentru amatori. Dacă vorbim de soiurile pentru livezi profesionale, sunt două soiuri autohtone excelente pe care le oferim spre plantare fermierilor noștri și la export, plus alte două soiuri din selecția străină. Soiul far pe care îl considerăm cel mai reușit din selecția moldovenească este Pescianski. Un alt soi foarte bun este Cogâlniceanu iar, mai recent, dezvoltăm soiul Ovata, destinat în special pieței de nucă în coajă cu aspect foarte atractiv și miez de calitate”.

Oleg Tîrsînă menționează că prețurile pentru miezul de nucă nu numaidecât depinde de soiul nucului.

„Depinde în măsura în care soiurile sunt diferite prin trăsăturile lor. Există soiuri foarte productive, la care randamentul de jumătăți este foarte înalt, culoarea este albă și se conservează foarte mult timp. Miezul acestor soiuri este cel mai solicitate. Într-un final însă, cumpărătorii de miez sunt interesați să cumpere miez alb calitativ, indiferent de proveniența varietală”, a mai precizat Oleg Tîrsînă.

Menționăm că, anual, R. Moldova exportă în jur de 10-12 mii tone de nuci. De la începutul anului 2016, prețurile miezului de nucă ajungeau între 75-115 lei pentru un kilogram.

Nucile în coajă ajungeau să coste 15-25 lei pentru un kilogram.

Moldova este unul dintre cei mai mari exportatori de nuci în Europa (Franța, Germania, Austria, Grecia, Turcia), după SUA, Mexic și China.

În Europa prețurile la miez de nucă oscilează între 8,5 – 12 euro pentru kilogram.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților