[ X ]
[ X ]
[ X ]
Acest produs din R. Moldova e la mare căutare în Europa! În 2018 vom exporta peste 150 mii tone
11 August

Pentru 2018, Moldova preconizează o creștere semnificativă la exportul de zahăr. Intensificarea livrărilor de zahăr peste hotarele țării este determinată de stocurile impunătoare acumulate în 2017 și numărul mare de solicitări din Occident, a spus pentru CURENTUL Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității a produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„În mod normal, exporturile ar trebui să crească deoarece pe continentul european, anul acesta, producția de zahăr a scăzut. Totodată, în stocurile din anul trecut au mai rămas 117, 9 mii t, și o producția echivalentă se așteaptă și anul acesta. Pentru a asigura piața internă cu zahăr sunt necesare 84 mii t. Prin urmare, în jur de 150 mii t vor merge spre export”, spune Vasile Șarban.

Țările importatoare din Moldova sunt preponderent România, Ungaria și Bulgaria. Cota de export a zahărului în Uniunea Europeană constituie 37,4 mii t.

Pentru 2018, prețul zahărului pe piața internă constituie 10,33 lei per kg, adică cu trei lei mai puțin decât în 2017. Prețul de export al zahărului din Moldova este în jur de 617 dolari per t.

Dima Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților