[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primul Președinte al R. Moldova a dăruit Academiei de Științe Colecția „Enciclopedia Britanică”
6 Septembrie

O surpriză frumoasă pentru Academia de Științe a Moldovei a venit de la Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, Doctor Honoris Causa al AȘM. Excelența Sa a făcut un dar generos înaltului for științific, donând impresionanta Colecție „Enciclopedia Britanică”, transmite CURENTUL.

Prețioasa colecție a fost transmisă președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu, în prezența membrilor Prezidiului AȘM, a reprezentanților Aparatului Administrativ al AȘM. De îndată ce a fost donată, Colecția, constituită din 33 de volume și-a ocupat un loc de prestigiu pe rafturile noii săli de lectură a Academiei de Științe, inaugurate de Ziua Limbii Române.

Președintele Mircea Snegur a menționat că decizia ca Enciclopedia Britanică să ajungă la Academie a avut loc sub deviza dar din dar. „La timpul respectiv mi-a fost oferită și mie în dar de către Fundația Soros-Moldova și atunci când eu mi-am încheiat activitatea în calitate de președinte am mai păstrat-o un timp. Mă ocupam și eu de știință în mod activ și mai apelam, cu ajutorul nepotului, fiicei, nu mă pricep în engleză. Dar am hotărât, în mod cert, că e cel mai bine ca această capodoperă să aparțină Academiei de Științe a Moldovei”, a menționat Președintele Mircea Snegur, argumentând că la Academie sunt oameni care, într-adevăr, o vor răsfoi, în speranța că Enciclopedia va oferi tuturor celor dedicați studiului, precum și celor dornici de o cât mai bună informare, un nou instrument de lucru. Excelența Sa a mărturisit că valoroasa Colecție a pregătit-o cu un an în urmă, dar tocmai atunci a fost luată Biblioteca Academiei. Atunci a decis că trebuie să mai aștepte un pic. „Am ajuns la concluzia, și îmi pare foarte bine, că am reușit această ispravă și doresc ca ea să fie utilizată de către savanți cât mai mult și să vă fie de folos”, a spus Primul Președinte, Mircea Snegur.

La rândul său, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a exprimat cuvinte de gratitudine Excelenței Sale Mircea Snegur pentru această surpriză matinală, pentru această premieră și pentru acest dar inedit.

Enciclopedia Britanică este o lucrare de referinţă indispensabilă şi uşor de consultat care acoperă multe arii de cunoaştere: istorie, geografie, ştiinţe, religie, sport, tehnologie, arte, şi răspunde rapid şi precis dorinţei generale de informare. Enciclopedia Britanică este cea mai veche enciclopedie generală scrisă în limba engleză. Considerată de mulți ca fiind prima autoritate în domeniu, articolele sale sunt de regulă considerate corecte, de încredere și bine scrise. Prima ediție a fost publicata la 1768 la Edinburgh, în Scotia.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților