[ X ]
[ X ]
[ X ]
Abuzul din partea „Apă – Canal Chişinău” S.A., confirmat de către instanțele naționale
23 Mai

Consiliul Concurenței a câștigat definitiv cauza privind abuzul de poziție dominantă din partea ,,Apă – Canal Chișinău” SA., transmite CURENTUL.

În septembrie 2019, Consiliul a constatat că ,,Apă-Canal Chișinău” SA ilegal a aplicat arbitrar și diferențiat coeficienții la stabilirea tarifelor/plăților suplimentare pentru depășirea concentrațiilor maxim admisibile în apele uzate evacuate, inclusiv prin neperceperea plăților suplimentare de la o parte din întreprinderile active din mun. Chișinău și or. Ialoveni.

Consiliul Concurenței a stabilit, prin Decizia din 13.09.2019, că aceste acțiuni constituie încălcarea prevederilor art. 11 alin. (1) și (2) lit. c) din Legea concurenței nr. 183/2012 și reprezintă un abuz de poziție dominantă. Decizia a fost contestată în instanță. La 18.05.2022, Curtea Supremă de Justiție a confirmat definitiv legalitatea și temeinicia soluției date de către Consiliului Concurenței.

Pentru încălcarea constatată a fost aplicată și încasată la bugetul de stat amenda în mărime de 7 190 453.43 lei. Totodată, întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” SA i-a fost prescris înlăturarea încălcării constatate de către Consiliul Concurenței și informarea trimestrială despre acțiunile întreprinse.

Inapoi la arhiva noutaților