[ X ]
[ X ]
[ X ]
A X-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „J. S. Bach” va avea loc spre sfârșitul lunii
16 Iunie

În perioada 23-30 iunie, Sala cu Orgă și Fundația Culturală „J.S.Bach” organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „J.S. Bach”, transmite CURENTUL.

Programul aniversar al festivalului cuprinde 4 concerte, cu invitați valoroși din Belgia, Rusia, Spania, România și Republica Moldova.

Deschiderea festivalului va avea loc în data de 23 iunie, cu programul „Pasiunile după clavir”, concert prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea (România-Germania), avându-l ca solist pe reputatul muzician belgian, de origine rusă Vladimir Sverdlov-Ashkenazy.

Invitatul festivalului este unul din cei mai solicitați pianiști de azi, fiind apreciat la nivel internațional pentru ”paleta sonoră incredibilă și virtuozitatea ce depășește limitele obișnuitului”. Pe lângă strălucita carieră de solist, artistul – reprezentant al faimoasei disnastii muzicale Ashkenazy, este unul din puținii pianiști importanți ai momentului care s-a dedicat cu succes și activității componistice. În program vor răsuna fragmente din fundamentala „Arta fugii”, precum și două din îndrăgitele concerte pentru pian și orchestră de coarde de J.S. Bach.

Pe 25 iunie, festivalul va continua cu tradiționalul recital de orgă, „regele instrumentelor” punctând un rol decisiv în creația și viața lui Bach. Recitalul va fi oferit de reputatul organist rus, Alexander Fiseisky, solist al Filamonicii din Moscova, șef al Catedrei de Orgă de la Academia de Muzică „Gnesin”. Alexander Fiseisky este un profund cunoscător și propagator al muzicii lui Bach. La Düsseldorf , a fost protagonistul unui adevărat „maraton de orgă” aflându-se la instrument 19 ore fără întrerupere. La Chișinău, muzicianul va prezenta un program integral Bach.

Pentru 27 iunie, agenda festivalului propune un recital de chitară susținut de o distinsă artistă din Spania – María Esther Guzmán. Născută la Sevilla, chitarista este descendentă în a opta generație a unei vechi dinastii de muzicieni – „los Guervós”. A debutat la frageda vârstă de 4 ani la Teatrul Lope de Vega din orașul natal, la unsprezece ani a câștigat Premiul I acordat de Radioteleviziunea spaniolă (RTVE), iar la doisprezece ani i-a cântat marelui chitarist Andrés Segovia, care i-a apreciat talentul și i-a îndrumat calea în muzică.

Câștigătoare a 6 premii naționale și 13 internaționale, este solicitată la numeroase evenimente culturale din Europa, Asia și America, unde susține cursuri de master-class, recitaluri, precum și concerte cu orchestre simfonice și ansambluri camerale. La Chișinău, María Esther Guzmán va interpreta creații de Bach în transcripție proprie pentru chitară, percum și lucrări de A. de Cabezon și M. Praetorius.

Festivalul va culmina în data de 30 iunie, tradițional, cu o lucrare monumentală – oratoriul „Patimile după Ioan” („Johannes Passion”) de J.S. Bach. În realizarea acestui grandios proiect vocal-simfonic vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră, Corul Național de Cameră, precum și Corul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, conduse de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, iar în calitate de soliști vocali vor fi invitați: tenorul roman Tony Bardon de la Opera din Timișoara, soliștii de operă Anastasia Cușnir (soprano), Lilia Istratii (mezzo-soprano), Roman Ialcic (bas-bariton) și baritonul Andrei Otean. Dirijor – maestrul Cristian Florea.
Festivalul Internațional “J.S. Bach” este un proiect realizat cu suportul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul Programului de proiecte culturale desfășurate de organizațiile necomerciale.

Biletele la concertele din cadrul festivalului sunt puse în vânzare la casa de bilete a Sălii cu Orgă și online – pe iticket.md. Prețul variază între 80 și 200 lei.

Doina Buruiană 

Inapoi la arhiva noutaților