Investiții, disciplină financiară, responsabilitate socială – Rețeta Reghinei Apostolova pentru o creștere rapidă a bugetului Chișinăului, transmite CURENTUL.
La 12 aprilie, la Chișinău a avut loc prezentarea programului electoral al Reghinei Apostolova, candidat la funcția de primar general de Chișinău din partea Partidului „ȘOR”.
Planul său de lucru pentru un an, candidatul din partea Partidului „ȘOR” l-a numit „Cele trei lovituri asupra problemelor din Chișinău”, făcând referire la trei domenii majore în care se vor lua măsuri prioritare pentru a schimba situația spre bine: infrastructură, protecția socială, economie.
În secțiunea „Economia și finanțele”, Reghina Apostolova a abordat propuneri specifice, pe care a promis să le implementeze în termen de un an, garantând acoperirea financiară a proiectelor și programelor propuse:
„Folosind relațiile pe care le-am dezvoltat cu mediul de afaceri din afara Moldovei, vom atrage investiții străine semnificative în capitală. La rândul lor, investițiile înseamnă producție nouă, noi locuri de muncă, venituri suplimentare la bugetul orașului.
Din primele zile la Orhei am stabilit sarcina de a spori disciplina financiară. Atât în interiorul primăriei, cât și în ceea ce privește taxele și impozitele locale. În mare parte ne-a reușit. Același lucru vom realiza și la Chișinău, unde sunt concentrați circa 70 % din contribuabilii țării, dintre care majoritatea sunt antreprenori privați. Vom convinge și, dacă este necesar, prin drepturile autorității – vom impune îndeplinirea obligațiilor la buget în întregime și la timp. Corupția și furtul de fonduri din Primăria orașului Chișinău vor fi eradicate.
De asemenea, considerăm că este necesară majorarea semnificativă a taxelor locale pe un set de poziții. De exemplu, taxele suplimentare de la vânzarea produselor din tutun în Orhei ne-au adus o creștere semnificativă a bugetului. La Chișinău intenționăm să mergem și mai departe – profitul principal din vânzarea unor categorii de bunuri, cum ar fi produsele din tutun și alcoolul, ar trebui să ajungă în bugetul capitalei și să nu devină un supra-profit al comercianților privați. Eforturile noastre de la Orhei au condus în scurt timp la o creștere aproape dublă a veniturilor în buget!
Stimularea antreprenoriatului, protejarea producătorilor locali și a oamenilor de afaceri va fi combinată de noi cu o disciplină fiscală strictă și cu cerința de responsabilitate socială din partea antreprenorilor și a locuitorilor cu venituri mari. Oamenii bogați trebuie să aibă grijă de cei săraci, omul de afaceri trebuie să-și poarte partea de responsabilitate față de oraș și comunitatea orașului. Numai în acest fel, urmând exemplul țărilor dezvoltate, va fi posibil să se construiască un oraș în care va fi confortabil și plăcut să trăiască toate categoriile de cetățeni. Chișinăul este un loc comun pentru toți locuitorilor săi, indiferent de venituri.
Aceste măsuri ne vor permite să creștem într-un timp scurt, pe parcursul a unui an, partea veniturilor din bugetul capitalei, asigurând astfel finanțarea proiectelor noastre de infrastructură și sociale”, a conchis Reghina Apostolova.
Reghina Apostolova a fost înregistrată în calitate de candidat din partea Partidului „ȘOR” la 10 aprilie. Până în prezent, a fost vice-primar al orașului Orhei. A gestionat o mare parte din proiectele de infrastructură și cele sociale din acest oraș. Pedagog de specialitate, a activat mult timp în școală, inclusiv în funcția de director al unei școli din sectorul Râșcani al capitalei. A fost aleasă în calitate de consilier al consiliului municipal Chișinău,a ocupat funcția de pretor al sectorului Râșcani al capitalei. Alegerile anticipate la funcția de primar al Chișinăului vor avea loc pe 20 mai.
Cristina Pendea