[ X ]
[ X ]
[ X ]
A părăsit locul de muncă cu riscul de a fi sancționată pentru a merge în PMAN la 27 august 1991. Acum e deputat și știe exact ce trebuie să facă!
27 August

„La 26 de ani, nu mai putem spune că suntem o țară, care abia începe să își croiască un destin sau un viitor. Nu mai putem veni cu această scuză şi nu mai poate fi folosită această frază în discursurile oficiale. 26 de ani este totuşi o vârstă în care suficienta experiență s-a adunat”, despre aceasta a declarat vice-președintele Partidului Democrat din Moldova, Valentina Stratan, în cadrul proiectului CURENTUL – „Cu drag de țară”, dedicat Zilei Independenței R. Moldova.

„Ca neam şi țară am trecut prin multe încercări, ne-am confruntat cu multe probleme, am adunat cunoştințe şi încă ne mai aflăm, ca societate într-un proces de continuă autocunoaştere, identificare şi consolidare. Gândim mai liber, deci suntem mai liberi şi independenți. Putem călători liber, putem citi diferite surse de informație, deci putem compara, ceea ce nu este deloc puțin”.

Prin diverse metode, deputata Valentina Stratan încearcă să contribuie la prosperarea Republicii Moldova.

„Nici acum nu pot uita acea zi de 27 august 1991, când alături de conducătorul laboratorului în care activăm la Institutul Oncologic, cu riscul de a fi sancționați pentru părăsirea locului de muncă, am mers în Piața Marii Adunări Naționale „cu sufletul la gură” pentru a aștepta decizia Parlamentului cu privire la Declarația de Independență. Am trăit sentimente puternice atunci, când în Piață au apărut parlamentarii cu Declarația adoptată şi care a fost vociferată în acea zi istorică. Am așteptat ca într-o țară mică, care poate fi gestionată uşor lucrurile şi nivelul de viață să se schimbe spre bine într-o perioadă scurtă de timp. Cu regret nu a fost să fie”, își amintește ea.

Totuși, deputata susține că Republica Moldova a devenit în acești ani mai frumoasă.

„Cu toate astea, chiar dacă mulți mă pot contrazice sau critica, eu pot spune că Moldova este mai matură, mai frumoasă şi mai determinată în ceea ce priveşte direcțiile de dezvoltare strategică a țării. În mare parte acest lucru se datorează oamenilor simpli, adevărați patrioți ai acestei țări, care muncesc întru prosperarea țării. Aceşti oameni cu care suntem în dialog permanent, sunt pentru noi politicienii, surse continue de inspirație”.

În calitate de ales al poporului, Valentina Stratan a avut zeci de proiecte de legi care au dus la dezvoltarea sistemul de Sănătate şi Protecție socială, care au îmbunătățit sistemul de asigurări medicale pentru cetățeni.

„În anii de activitate parlamentară, am venit cu sute de amendamente la legile adoptate în baza cărora activează atât sistemul de sănătate, cât și cel de protecție socială. Am răspuns și intervenit la sutele de petiții care au venit în adresa mea și m-am bucurat pentru fiecare caz soluționat pozitiv. Vreau să adaug că am fost unul din deputații care a decis soarta votării şi ratificării Acordului de Asociere şi Integrare Europeană la 2 iulie, 2014, iar prin aceasta am asigurat şi regimul liberalizat de vize. În vederea eradicării corupției am adoptat împreună cu colegii din Parlament un mare pachet de legi în 2016-2017, care permite organizațiilor responsabile să demonstreze că putem lupta cu corupția cu adevărat. Ce ține de investitorii şi mediul de afaceri, am adoptat mai multe acte legislative în baza demersurilor acestora, drept exemplu fiind modificările la Codul Muncii operate de Parlament în ultima zi a sesiunii de primăvară-vară”.

De asemenea, aceasta a adăugat că, „în calitate de şefă de laborator la Institutul Oncologic ajut oamenii în fiecare zi şi contribui cu cât îmi stă în puteri la dezvoltarea ştiinței prin cercetările ştiințifice efectuate împreună cu colegii mei mai tineri. Împreună participăm la congrese, conferințe ştiințifice, publicăm lucrări ştiințifice şi încerc să îi ghidez în activitatea lor profesională. Iar în calitate de om fac toate cele menționate mai sus din dragoste pentru țară şi din simpla convingere că dacă nu noi, cine ne va ajuta țara?”.

În opinia sa, cele trei mari greșeli comise în cei 26 de ani de independență ai Republicii Moldova sunt:

„Sunt mai multe greşeli sau nereușite, care au fost comise sau care nu au putut fi corectate. Una dintre ele este problema transnistreană, care aşa şi rămâne un conflict înghețat la nivel internațional, iar la nivel național rămâne o povară de pe urma căreia avem de pierdut economic, social, politic şi strategic. Problema transnistreană este asemeni unei tumori, care trebuie tratată, în caz contrar va continua să constituie o sursa de instabilitate politică permanentă”.

O altă greşeală după părerea deputatei este că nu sunt condițiile necesare de dezvoltare pentru tineri.

„Aceasta este o mare pierdere pentru societatea moldovenească, care poate genera probleme socio-economice majore pe viitor, de aceea trebuie să găsim căi de a corecta această greşeală. Instituțiile de resort, toți noi, avem o sarcină foarte importantă în acest sens. Nu am putut identifica lideri naționali sau idei naționale care ar fi putut consolida moldovenii ca societate. Suntem o societate dezbinată și  polarizată în care nu există deocamdată unitate națională puternică”.

Întrebată ce trebuie de făcut în regim de urgență pentru a schimba situația în care se află R. Moldova, Valentina Stratan ne-a răspuns: „să continuam să demonstrăm, că luptăm și combatem hotărât corupția, să atragem investiții străine, prin a auzi și a ține cont de vocea investitorilor și a mediului de afaceri. Să întreprindem politici și pași concreți în stoparea valului de migrație a moldovenilor. Să facem mult mai mult pentru a câştiga încrederea cetățenilor în instituțiile statului”.

Notă: Republicat din 23 august 2017.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților