[ X ]
[ X ]
[ X ]
A muncit 9 ani în calitate de profesoară, dar a vrut să cunoască politicul. Așa că, s-a reprofilat, a făcut un master la București, iar acum e una din cele mai active femei în politică!
23 Martie

Vicepreședintele Partidului Politic „Partidul Nostru” (PN), Elena Panuș, mai mult de 9 ani a muncit în calitate de profesoară, în paralel făcea traduceri, dar și scria articole pentru ziare. Fiind membră a PSDM, a preluat săptămânalul partidului. Ulterior a decis să facă ceva studii în managementul politic, iar din 2014 a devenit membră a PN. Despre activitatea sa, Elena Panuș a povestit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.

„După prima facultate sunt filolog. Am studiat la Universitatea de Stat, încă în perioada sovietică. Era un vis al meu să fiu pedagog, deși părinții mă vedeau medic, mi-am impus punctul de vedere și am mers la Chișinău sa fac filologie.

Am muncit ca profesoară mai bine de 9 ani. Am făcut-o cu mult suflet și dăruire. Mă pregăteam pentru fiecare oră ca și pentru un examen. Îmi doream să am răspunsuri la orice întrebare pusă de elevii mei. Erau timpuri dificile, trăiam perioada nașterii Statului Republica Moldova cu cupoane, curent electric livrat pe ore, frig, sărăcie și salarii de 90 de lei primiți odată în trei luni.

Aveam doi copii mici și ca să fac față situației, făceam traduceri noaptea, la luminare, iar pentru suflet îmi încercam penița cu articole pe la ziare.

Încet am început să investighez segmentul organizațiilor non-guvernamentale care, în acea perioadă, erau abia la început de cale, și să mă implic în acest domeniu”, povestește Elena Panuș.

La o anumită etapă a realizat că nu mai reușește să facă față pedagogiei și a lăsat activitatea de profesor.

„Am ales să las școala și să îmi caut alt rost. Întâi, prin ONG-uri am realizat mai multe proiecte în domeniul culturii și mass-media. Apoi am primit oferta să pun pe picioare săptămânalul PSDM-ului. Am acceptat cu plăcere, deoarece eram membru al acestui partid deja de ani buni”.

Totuși, Elena Panuș a înțeles că vrea să cunoască mai multe din domeniul politic și a decis că meargă la studii de masterat în București.

„La o vârstă deloc fragedă am înțeles că îmi doresc să cunosc mai mult domeniul politicului, nu doar în practică, și am mers la București la studii de master în management politic.

De aici politica a devenit parte componentă a vieții mele. Mă implicam activ în toate activitățile formațiunii. Organizam seminare, conferințe, congrese, campanii electorale. A fost o experiență care m-a marcat și la care țin într-un mod special. Deși se spune că în politică nu este loc pentru prietenii, am și astăzi prieteni pe care i-am cunoscut atunci. Așa a fost să fie că în 2009, la puțin timp după fuzionarea cu PDS, întreaga echipă a social-democraților a plecat din partid”.

Atunci, Elena Panuș a decis să nu se mai implice în politică, dar din cauza situației din țară a decis să revină și l-a cunoscut pe liderul PN, Renato Usatîi.

„Hotărâsem atunci să nu mă mai implic activ în procesul politic, ofeream doar consultanță când eram solicitată.

Însă lucrurile în țară mergeau din rău în mai rău și aveam o dorință acută să mă implic, să particip, să schimb măcar ceea ce îmi stă în puteri.

În iunie 2014 l-am cunoscut pe Renato Usatîi, filantrop, energic, neîntinat, dornic de a se implica în politică nu pentru a-și satisface orgoliile și umple buzunarele (cum o fac politicienii pe la noi), ci pentru a schimba abordarea față de omul simplu, față de statalitatea Moldovei, față de sistemul putred până la măduvă.

Am rămas impresionată de faptul că a reușit să adune în jurul său o echipă de oameni sinceri, luptători adevărați, vorba unei colege de partid: „ultimii patrioți a acestei țări”.

Am înțeles că vreau să merg alături și să fac ce pot mai bine pentru ca ideile lui Usatîi, pe alocuri romantice, idealiste, dar similare cu ale mele, să prindă viață. Asta fac zi de zi, alături de colegii mei, care acum, după ce am trecut împreună prin atâtea încercări și nedreptăți, îmi sunt ca o familie”, ne-a povestit vicepreședintele PN.

Elena Panuș ne-a spus ce înseamnă succesul pentru Dumneaei: „Mi se parte important, întâi de toate, să definești ce înseamnă pentru tine succesul – statut social, financiar, carieră profesională, politică, științifică, etc.. Pentru mine succesul înseamnă confortul moral de la ce și cum fac, este starea de împlinire și libertate lăuntrică. Nu cred că există o cheie a succesului sau o formulă specială. Succesul vine atunci când faci totul cu dăruire de sine. Dacă fixezi niște scopuri, trebuie să mergi spre a le atinge chiar dacă ești la limita forțelor. Să ai curaj și să nu abandonezi atunci când este greu, să înveți tot timpul, să descoperi, să investighezi și să experimentezi acolo unde simți că nu îți ajung cunoștințe și competență”.

Despre planurile pentru 2017, Elena Panuș ne-a spus: „Știți, la întrebări despre planuri, am tentația să schimb țara din fraza cu care Mircea Badea, prezentator la o televiziune din România, își încheia prin 2008 emisiunea: trăim în Moldova și asta ne ocupă tot timpul… Nu cred că pot să evidențiez trei acțiuni anume pe care le voi realiza în 2017. Am multe obiective și voi face tot posibilul să le ating”.

panus4

panus3

panus2

panus1

panus

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților