[ X ]
[ X ]
[ X ]
A mers în Spania în vacanță și s-a întors cu o idee de afacere! Alexandru Cojocari: „Când ne-am lansat pe piaţa din Moldova oamenii priveau sceptici…”
2 Aprilie

Moldovenii îndrăgostiţi de călătorii încearcă să găsească mereu metode inedite prin care să-şi facă vacanţa sau escapada cât mai frumoasă. Unii aleg să traverseze o ţară sau mai multe cu maşina în loc să ajungă la destinaţie după câteva ore de zbor, alţii renunţă la un hotel de lux pentru a înnopta la o pensiune cu specific rustic. În anul 2019, în Republica Moldova, una dintre cele mai solicitate oferte turistice a fost şi călătoria cu autorulota. Oferta aparţine companiei de închiriere a autorulotelor „Camper Moldova”.

Contactat de reporterul nostru, fondatorul „Camper Moldova”, Alexandru Cojocari, a spus că ideea de a iniţia o asemenea afacere în ţara noastră a luat naştere din pasiunea pentru călătorii şi, în special, din dorinţa de oferi copiilor în timpul călătoriilor condiţiile şi confortul de acasă.

„Sunt pasionat de călătorii şi am călătorit foarte mult, dar atunci când au apărut copiii a trebuit să abordăm un nou mod de a călători. Dacă înainte, când călătoream la munte, ne permiteam să dormim în cort, sau să facem mici popasuri în drumul nostru, acum, când călătorim împeună cu întrega familie, nu mai putem face aceste lucruri, pentru că copiii necesită condiţii sigure şi pentru ei în general călătoriile sunt destul de obositoare. Am decis să închiriez pentru prima dată o autorulotă când am mers într-o călătorie care a durat 12 zile în Spania împreună cu soţia şi copiii. Mi-a plăcut atât de mult acest tip de călătorie că deja peste un an am mai organizat o astfel de călătorie închiriind două autorulote din Spania şi am călătorit zece zile împreună cu soţia şi copiii şi alţi membri ai familiei noastre. Am rămas profund impresionat de locurile vizitate şi de modul plăcut şi util de a petrece timpul cu familia şi mi-am pus drept scop ca, cândva, să deţin propriul camper ca să călătoresc împreună cu familia şi după doi ani visul a devenit realitate”’, a spus Alexandru Cojocari.

Când a inițiat proiectul „Camper Moldova” unii oameni se îndoiau că acest tip de odihnă va fi pe placul locuitorilor țării noastre. A început activitatea în luna ianuarie a anului 2019 având la dispoziție o singură rulotă. Acum, fondatorul deţine 4 case pe roți noi şi în stare impecabilă care au reușit să viziteze 25 de țări ale lumii în mai puțin de un an.

„Când ne-am lansat pe piaţa din Moldova oamenii priveau sceptici acest gen de călătorie, deoarece muţi nu erau informaţi şi la noi în ţară nici nu se vorbea de un asemenea mod de a călători. La început a fost destul de greu, a trebuit să treacă o perioadă ca turiştii din ţara noastră să cunoască şi să se informeze despre o asemenea călătorie şi deja peste jumătate de an au apărut comenzile şi moldovenii au început să închirieze autorulotele pentru a călători în Europa”, a spus Alexandru Cojocari.

Potrivit lui, călătoria cu autorulota are destul de multe avantaje: nu ai oră de decolare sau de aterizare, nu ai oră de check-in și nici de check-out, iar micul dejun poți să îl iei la prânz dacă dorești, fiindcă vacanța cu autorulota înseamnă libertate deplină.

„Foarte multe familii care decid să plece cu autorulota de cele mai multe ori nu au un plan sau un itinerariu, acest gen de călătorie le permite să se oprească oriunde doresc, să găsească cele mai fermecătoare locuri și să stea acolo până sunt pregătiți pentru o nouă descoperire.Vacanţa cu camperul este cel mai bun mod de a petrece timpul cu copiii. Ei rezistă la distanțe lungi fiindcă în autorulotă nu e ca în mașina personală. Vor avea spațiu suficient pe scaunele cu centuri și cu masa în fatță să se joace, să deseneze, ba chiar să își facă din temele de vacanță, dacă e cazul. Nu există nici un motiv de îngrijorare dacă s-a făcut noapte și sunteți încă pe drum. Puteţi să vă opriţi orinde găsiţi un spațiu care pare sigur, puțin ferit, dar totuși accesibil și cu loc drept”.

Alexandru Cojocari mai spune că rulotele şi autorulotele sunt încadrate ca autoturisme, iar staționarea nu se consideră campare, prin urmare poți să petreci noaptea oriunde îți permite legea să parchezi maşina.

„Chiar dacă aveți o familie sau un grup mare, există suficient spațiu pentru tot necesarul: rafturi, nișe, dulapuri, suport pentru trei biciclete, un compartiment de bagaje foarte spațios – sistemul de stocare este gândit până la cele mai mici detalii pentru confortul dumneavoastră. Aranjați tot la locul lui ca în casă. La închirierea autorulotei beneficiaţi de toate condiţiile în orice perioadă a anului, fie vară sau iarnă: dormitor 4-6 paturi, bucătărie cu tot ce aveți nevoie, frigider, aragaz, duș, apă caldă, aer condiționat, încălzire. Puteți să stați în autorulotă și iarna până la -20C grade în confort. De asemenea, întreţinerea camperului este destul de uşoară. Aveţi nevoie de maxim 10 minute pentru a umple apa curată pentru duș, baie și bucătărie. Scurgerea apei folosite și curățarea casetelor de toaletă se face cu ușurință, iar datorită substanțelor speciale – cu minimum de mirosuri neplăcute”, a precizat Alexandu Cojocari.

Autorulotele oferite spre închiriere de „Camper Moldova” se conduc cu permis categoria B. Şoferii trebuie să aibă însă în vedere că sunt la volanul unui vehicul mare şi să adapteze viteza condiţiilor şi dimensiunii autorulotei. Toţi pasagerii trebuie asiguraţi cu centuri de siguranţă şi trebuie să verifice asigurarea tuturor bagajelor, închiderea uşilor, dulapurilor şi ageamurilor. Există sute de destinatii şi rute unde puteţi să mergeţi cu autorulota: la mare în Grecia sau în Turcia, în circuit prin ţările europene, în Scandinavia să staţi izolaţi de civilizaţie în inima naturii sălbatice lângă un lac cu apă cristalină sau râu montan. Cu aplicaţiile speciale pentru smartphone e foarte uşor să găsiţi un loc de parcare verificat pentru autorulota într-un oraş mare sau într-o zonă sălbatică departe de localitate sau drum, camping, punct de aprovizionare cu apă.

„Camper Moldova” oferă consultanţă şi sfaturi utile în planificarea primei călătorii cu autorulota. Preţul chiriei unei autorulote începe de la 80-85 euro pe zi în lunile noiembrie-martie, 95-99 euro în lunile aprilie-iunie şi septembrie-octombrie, iar în sezonul estival preţurile variază între 125 şi 130 de euro, iar pentru chiriile de lungă durată puteţi beneficia de reducere.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților