[ X ]
[ X ]
[ X ]
A lucrat taxator, iar acum reprezintă Guvernul în teritoriu. Cum a fost calea spre succes pentru Dumitru Munteanu!
16 Martie

Reprezentantul Guvernului în raionul Cimișlia, Dumitru Munteanu, șef-adjunct la Oficiului teritorial Hâncești, și-a început activitatea încă din școală, iar primul său job a fost taxator. Totodată, oficialul nu consideră funcția pe care o deține este o profesie, ci mai degrabă un statut. Despre acest lucru el a vorbit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.

În calitate de taxator, Dumitru Munteanu avea de îndeplinit mai multe sarcini din care a învățat câte ceva.

„Mi-am început activitatea profesională încă de pe băncile școlii. Permanent îmi plăcea să fiu în mijlocul evenimentelor și să am posibilitatea de a avea influență asupra lor. În perioada anilor 2000, o perioadă destul de complicată pentru mulți dintre noi, am fost nevoit să-mi asigur un venit cât de mic ar fi. Astfel, primul job ales, inconștient, a fost de taxator, unde am avut ca sarcina de bază colectarea banilor pentru călătorie în transportul regulat de călători, asigurarea respectării evidenței încasărilor de către fiecare conducător auto, precum și asigurarea disponibilității la bordul autocarelor a actelor necesare pentru desfășurarea activității date. Anume acolo am căpătat cred că cea mai importantă deprindere „să tac și să ascult”, dar am și învățat, așa chestii cum ar fi: 1) comunicarea cu oamenii; 2) disciplina; 3) planificarea activităților zilnice; 4) soluționarea problemelor neprevăzute. După au urmat activități în domeniul managementului și gestionării afacerilor în paralel cu studiile la Facultatea de Inginerie și Management în Transport”, povestește Munteanu.

Oficialul spune că funcția sa este una politică, iar exercitarea acesteia la început a fost o provocare.

„Dacă e să mă refer la calea spre funcția pe care o ocup, aș putea spune cu certitudine că, acest exemplu concret demonstrează că sunt 2 componente importante care mișcă orice înainte și anume: munca și colegii/colectivul care sunt în spate. Fără o echipă ești sortit la eșec, și, este firesc că având o echipă competentă, mereu înveți ceva nou de la colegi și capeți niște deprinderi și aptitudini noi.

Funcția pe care o dețin e o funcție politică. Am fost propus în această funcție de echipă care a considerat că am aptitudini profesionale necesare pentru exercitarea ei. Și pentru colegi, și pentru mine, a fost o provocare de a promova într-o atare funcţie o persoană tânără de 29 de ani, fără experienţa corespunzătoare (eu zic că fără a fi stricat de sistem), echipat doar cu sete de a demonstra că în Republica Moldova lucrurile se pot schimba înspre bine nu doar la nivel declarativ, dar și în realitate.

Nu mi-am pus scop niciodată să ajung într-o anumită funcție, dar odată fiind implicat în anumite activități politice îmi doream să am instrumente pentru a mișca lucrurile și a le schimba spre bine, ceea ce pot face acum, iar rezultatele se fac vizibile de către cei din jur, uneori un simplu „mulțumesc” face mai mult decât mii de laude și diplome publice”.

Dumitru Munteanu spune că rezultatele muncii sale vor fi apreciate de către cetățeni.

„Obiectivul meu de serviciu este controlul respectării cadrului normativ în vigoare la nivel local, prin coordonarea eficientă a activităţii serviciilor publice desconcentrate şi monitorizarea stării de fapt în teritoriu.

În raionul Cimișlia mi-am propus ca pe perioada mandatului pe care-l dețin să îmbunătățim calitatea serviciilor acordate cetățenilor. Dar rezultatul o să fie apreciat de către cetățeni.

Pot să afirm cu certitudine că funcția pe care o dețin nu este nicidecum o profesie, consider că nu există așa profesie ca funcționar de stat sau persoană cu demnitate publică, ci doar absolut toate persoanele ce au un astfel de statut urmează să-și utilizeze aptitudinile profesionale din diverse domenii pentru a asigura un trai decent cetățenilor”, a spus Munteanu.

Funcționarul spune că ceea ce a realizat până acum sunt realizări, iar succesul va veni peste ani.

„Nu cred că există o cheie a succesului, căci la etapa dată nu putem vorbi de anumite succese. Tot ce am reușit să facem până acum cu echipa sunt niște realizări la nivel local, care într-un final ar urma să îmbunătățească calitatea vieții tuturor, și asta ar fi un adevărat succes. Avem mult de lucru. Am cedat deseori la viața personală în schimbul activității obşteşti. Vreau să ajung ca peste ani să fie apreciat și observat efortul și stăruința depusă azi. Atunci o să pot spune că am avut un succes. Până în acel moment depun maxim efort și toată priceperea pe care o am în tot ceea ce fac”, a spus Munteanu.

Pe viitor, reprezentantul Guvernului în r. Cimișlia își propune să îmbunătățească calitatea serviciilor publice, dar și să inaugureze un palat al Serviciilor Desconcentrare în teritoriu.

„Una dintre prioritățile pe care mi le-am trasat pe termen scurt și mediu este îmbunătățirea calității serviciilor publice acordate cetățeni în raionul Cimișlia. Poate sună generalist, dar e foarte important: eu nu vreau să văd rânduri la Oficiul Stării Civile, Biroul de Evidență a Populației etc., vreau să dispară tot felul de oportuniști care „rezolvă întrebări” contra unor taxe ilegale și se îmbogățesc pe seama cetățenilor. Eu îmi doresc ca cetăţeanul să aibă încredere în inspectorul de poliție sau în pompierul care își face lucrul cu dăruire și să fie sigur de faptul că din taxele care le achită, copiii lor vor beneficia de studii de calitate, părinții și buneii lor de o asistență medicală și socială de nivel și de o bătrânețe fericită.

O altă prioritate pe termen mediu și lung este să văd în Cimișlia inaugurată un palat al Serviciilor Desconcentrate în teritoriu, și lansarea procesului de digitalizare a acestor servicii. Când toate serviciile de care are nevoie cetățeanul să fie concentrate la un loc, iar birocrația și formalismul în prestarea lor să fie redusă la maxim. Astfel, prestarea serviciilor calitative cetățenilor va deveni ceva firesc, iar zâmbetul pe fața colaboratorilor structurilor statului va deveni o carte de vizită a fiecărei instituții. Într-un astfel de mediu și dispoziția în societate o să fie mai pozitivă”, a exemplificat Dumitru Munteanu.

munteanu8

munteanu7

munteanu6

munteanu5

munteanu4

munteanu3

munteanu2

munteanu1

munteanu

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților