[ X ]
[ X ]
[ X ]
A fost lansată cartea „Eroii unghenei nu mor niciodată”
3 Martie

Astăzi, 3 martie, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc lansarea cărții „Eroii ungheneni nu mor niciodată” al cărei autor este istoricul Corneliu Prepeliță, informează CURENTUL.

Evenimentul este dedicat Zilei Memoriei, marcată pe 2 martie drept zi de соmеmоrаrе а oamenilor căzuți în conflictul armat din anul 1992, pentru арărаrеа integrității și independenței țării și а victimelor acestui conflict.

Potrivit organizatorilor, cartea reflectă evenimentele ce stau la baza constituirii Republicii Moldova ca stat independent, locul central revenind evenimentelor tragice de pe malurile Nistrului.

În condițiile în care Armata Națională era pe cale de constituire, rolul de apărători și l-au asumat polițiștii și voluntarii. Printre combatanți au fost și tineri din raionul Ungheni, mulți dintre care și-au sacrificat viața pentru independența și libertatea țării.
Astfel, istoricul Corneliu Prepeliță, care este și președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, și-a pus drept scop să înveșnicească, într-un volum special, memoria eroilor din războiul de pe Nistru, care au căzut la datorie, apărând glia și neamul.

Autorul cărții prezintă biografia ostașilor ungheneni, însoțită de fotografii din arhivele de familie ale militarilor, precum și alte informații importante despre evenimentele tragice de pe Nistru.

Cartea „Eroii ungheneni nu mor niciodată” a ieșit de sub tipar în anul 2020.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților