Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova au lansat, astăzi, analiza perspectivei egalității de gen a alegerilor prezidențiale 2020, transmite CURENTUL.
În debutul prezentării analizei, președintele CEC, Dorin Cimil a menționat că numărul femeilor implicate în procesul electoral a crescut față de 2016.
„La prezentul scrutin au participat 2 femei și 6 bărbați în calitate de concurenți electorali. În rezultatul votului, pentru prima dată în istorie, Republica Moldova are Președinte o femeie. Numărul femeilor în funcție de președinți ai comisiilor electorale de circumscripție a crescut față de 2016 și a constitui 47%. A crescut și numărul femeilor în calitate de vicepreședinți ai acestor comisii. Peste 20 mii dintre cei care și-au exercitat dreptul la vot au făcut-o pentru prima dată, iar peste jumătate din ei au fost fete”, a menționat Dorin Cimil.
Potrivit analizei, pentru alegerile prezidențiale din 2020, CICDE a instruit peste 5 500 persoane, 23% au fost bărbați. A scăzut numărul bărbaților instruiți în cadrul Consiliilor electorale. Majoritatea observatorilor internaționali au fost bărbați. Proporția procentuală a bărbaților și femeilor în rândul colectorilor de semnături pentru înregistrarea candidaților a fost de 70 la 30%. În turul II a fost înregistrată o rată de participare mai mare a alegătorilor cu o prezență mai mare a femeilor – 53%. Numărul tinerilor votanți cu vârsta de 18 ani a crescut cu 10% față de 2016 și a constituit 62,5%. Bărbații de 18 ani au fost mai activi ca femeile. În mediul rural, femeile participante la votare au fost de 43,8%, iar în mediul urban – 55,4%.
Cristina Parfeni