[ X ]
[ X ]
[ X ]
A fost lansat Sistemul automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”
2 Aprilie

Compania Națională de Asigurări în Medicină, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, a lansat Sistemul informațional automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”, ceea ce marchează un pas semnificativ în modernizarea sistemului de sănătate din Republica Moldova și aduce numeroase beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru medici și farmaciști.

Astfel, rețeta pe suport de hârtie pentru medicamente și dispozitive medicale compensate va fi înlocuită cu un formular electronic. Această schimbare derivă din planul de activitate al Guvernului, în care CNAM a fost desemnată responsabilă de implementarea acestui sistem informațional modern.

Rețeta electronică va oferi pacienților un acces mai rapid la medicamentele și dispozitivele medicale compensate prin reducerea timpului de așteptare la medic, precum și în farmacie. eRețeta va fi prescrisă atât de medicul de familie, cât și de orice medic specialist, inclusiv cei din cadrul unităților de primiri urgențe și cei care prestează servicii de îngrijiri comunitare și îngrijiri paliative la domiciliu. La farmacie, cetățenii vor putea ridica medicamentele sau dispozitivele medicale compensate cu prezentarea doar a buletinului de identitate. Pacientul va putea valorifica aceeași rețetă de mai multe ori (pe parcursul a trei vizite la farmacie). Mai mult decât atât, produsele compensate vor putea fi ridicate de la farmacie de către o persoană împuternicită de pacient.

„Unul dintre aspectele esențiale ale eRețetei este crearea unei baze de date complexe a tuturor rețetelor prescrise și eliberate, ceea ce asigură obținerea rapidă a informațiilor actualizate pentru medici și farmaciști. Această inovație va contribui la intensificarea procesului de digitalizare a sistemului de sănătate din Republica Moldova, la creșterea calității actului medical și la utilizarea rațională a medicamentelor”, a menționat Ion Dodon, directorul general al CNAM.

În același timp, implementarea rețetei electronice va permite monitorizarea continuă a utilizării medicamentelor și a dispozitivelor medicale compensate, o gestionare mai bună a resurselor în acest domeniu, precum și diminuarea erorilor umane în prescrierea, procesarea și eliberarea rețetelor.

În perioada octombrie 2023–martie 2024, reprezentanții CNAM au desfășurat seminare de instruire pentru medici și farmaciști cu privire la aplicarea eRețetei. Formarea deprinderilor de utilizare a sistemului este facilitată și de un ghid video ce prezintă pașii de prescriere și eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate prin intermediul rețetei electronice.

Totodată, pentru a informa populația despre această inovație, CNAM a lansat o campanie ce cuprinde un șir de acțiuni, precum producerea și difuzarea de spoturi video și audio, participarea la emisiuni TV și radio, elaborarea de materiale informative.

De asemenea, CNAM a creat un grup de suport pentru a oferi asistență persoanelor interesate să obțină mai multe informații despre eRețeta sau să raporteze dificultățile întâmpinate în accesarea sistemului.

Inapoi la arhiva noutaților