În cadrul Ministerului Justiției a avut loc ceremonia oficială de lansare a proiectului de asistență în consolidarea managementului resurselor umane în sistemului penitenciar și cel de probațiune, finanțat de Regatul Suediei.
Serviciul suedez de penitenciare și probațiune urmează să ofere asistență pentru un proiect de dezvoltare pe termen lung a cărui beneficiari sunt Administrația Națională a Penitenciarelor și Inspectoratul Național de Probațiune.
Proiectul va contribui la consolidarea instituțiilor corecționale din Republica Moldova prin creșterea profesionalismului, integrității și personalului în vederea implementării standardelor și bunelor practici europene.
În cadrul declarațiilor de presă, susținute după ceremonia oficială de lansare a proiectului, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că proiectul se va axa pe trei domenii: sistemul de recrutare, procesul de formare profesională și cultura organizațională. Acesta, va contribui într-un sens mai larg, la Agenda 2030 și la obiectivele de dezvoltare durabilă, în special la obiectivul 5 (egalitatea de gen) și obiectivul 16 (societăți pașnice și favorabile incluziunii).
„Ghidați de obiectivul aderării Republicii Moldova la UE până în 2030, Ministerul Justiției conduce o reformă ambițioasă ce are drept scop edificarea unui sistem de justiției echitabil, incoruptibil și independent. Astfel, consolidarea managementului resurselor umane va contribui la menținerea ordinii și siguranței publice. Prin investiția în personal vom reuși să modernizăm instituțiile. Prin instituții puternice și reziliente vom asigura respectarea drepturilor și a libertăților omului”, menționat Veronica Mihailov-Moraru.
De asemenea, ministra Justiției și-a exprimat recunoștința pentru susținerea pe segmentul corecțional și a mulțumit statului Suedez pentru sprijinul oferit.
Implementare programului pe termen lung este planificat să se desfășoare în perioada 2024-2026.