Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, împreună cu Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea unui nou concurs pentru crearea și extinderea creșelor publice, pentru copiii, familiile și comunitățile din țară.
Apelul este deschis pentru APL-urile de nivelul I din localitățile cu o populație de peste 5000 de locuitori. Pentru extinderea creșelor, Guvernul va aloca 20 de milioane, iar suma maximă pentru proiect este de 1,5 milioane cu posibilitatea de a depăși această sumă cu 15%, sursele suplimentare urmând să fie acoperite financiar de către APL.
Ministrul Andrei Spînu: „Guvernul continuă să construiască și să creeze condiții de viață mai bune în satele și orașele din țara noastră. Serviciile de alimentare cu apă, canalizare, îmbunătățirea condițiilor pentru copii în școli și grădinițe, amenajarea spațiilor publice: parcuri, terenuri de joacă și sport, alei publice și iluminat stradal se numără printre prioritățile noastre. Toate aceste acțiuni sunt realizate pentru a asigura un trai mai bun locuitorilor din Republica Moldova și un viitor mai bun pentru următoarele generații.”
În 2023, datorită efortului din partea Guvernului, dar și cu suportul partenerilor de dezvoltare 20 de localități au beneficiat de programul de extindere a creșelor, ceea ce înseamnă 15 grupe noi create și 20 de grupe de creșă renovate și pregătite pentru sezonul rece. Pe lângă acestea, au fost create 8 grupe noi, finanțate de partenerii externi, 10 grupe renovate, au fost lansate 8 creșe de tip familial și 2 creșe amenajate de angajatori.
„Extinderea grupelor de creșă publice este esențială pentru susținerea tinerelor familii, a tinerelor mame, care își doresc să îmbine armonios viața profesională cu cea de familie și care își doresc să revină cât mai curând la locul de muncă. Încadrarea femeilor care au un copil de vârstă preșcolară în câmpul muncii rămâne extrem de joasă, iar pentru a soluționa aceasta e nevoie să construim cât mai multe creșe, grădinițe și să oferim servicii alternative pentru îngrijirea copiilor”, a subliniat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Începând de astăzi, 1 iulie, autoritățile publice locale vor avea la dispoziție 30 de zile calendaristice – până pe 30 iulie 2024, pentru pregătirea documentației tehnice și completarea formularelor de participare. Proiectele selectate urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2024.
„Încurajăm toate autoritățile publice locale de nivelul I să participe activ în acest concurs important pentru comunitățile locale, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la educație timpurie pentru copii și la dezvoltarea durabilă a fiecărei localități!”, i-a îndemnat pe potențialii aplicanți ministrul Andrei Spînu.
Toate detaliile de aplicare și termenele limită pot fi consultate în Ghidul de aplicare la concurs, elaborat în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care urmează a fi publicat pe paginile Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (www.midr.gov.md), Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (www.ondrl.gov.md) și a agențiilor de dezvoltare regională (www.adrnord.md, www.adrcentru.md, www.adrsud.md, www.adrgagauzia.md, www.adrchisinau.md).