[ X ]
A fost elaborat un ghid privind organizarea, gestionarea şi utilizarea platformelor de compost
9 Iunie

Un ghid de buzunar privind organizarea, gestionarea şi utilizarea platformelor de compost a fost elaborat recent cu suportul programului USAID Farmer-to-Farmer, transmite CURENTUL.

Compostul este un ameliorator valoros al solului care poate furniza nutrienţi culturilor, poate îmbunătăţi structura solului şi stimula activitatea microbiană.

Potrivit autorilor, producerea compostului propriu este o modalitate de micşorare a costurilor, deşi necesită cunoştinţe, experienţă şi timp. Beneficiile compostării ţin şi de reducerea deşeurilor, reutilizarea materialelor organice, returnarea substanţelor nutritive în sol, păstrarea umidităţii, prevenirea eroziunii.

Ghidul conţine informaţii despre oportunităţile de compostare în gospodărie, metodele şi procesul de compostare, uneltele şi echipamentele necesare pentru amestecare, dimensiunea platformei, calitatea compostului.

Ghidul este destinat fermierilor care gestionează mai multe hectare de teren agricol şi conţine sfaturi privind cele mai bune practici de compostare, precum şi riscurile asociate cu abordările greşite.

Versiunea electronică a ghidului poate fi găsită pe www.movca.md la rubrica Publicaţii, precum şi pe www.studii.movca.md.

Editarea ghidului are loc în paralel cu implementarea unui proiect axat pe crearea portalului de şcolarizare în principiile agriculturii ecologice studii.movca.md, realizat de Asociaţia patronală „Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA).

Publicaţia a fost elaborată în cadrul proiectului „InfOrganic 2020-2022”, implementat de A.O. „Educaţie pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundaţiei „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților