Un grup de lucru interinstituțional, creat la inițiativa Comisiei Electorale Centrale, se va ocupa de elaborarea și pilotarea Sistemului Informațional de Vot prin Internet ca metodă alternativă de vot, informează CURENTUL.
O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei.
Grupul de lucru este format din reprezentanți ai CEC, Agenției de Guvernare Electronică, Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Agenției Servicii Publice, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, precum și ai Coaliției Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.
Astfel, în sarcina grupului de lucru sus menționat este pusă elaborarea caietului de sarcini a Sistemului Informațional de Vot prin Internet și a specificațiilor tehnice pentru infrastructura tehnologică, desfășurarea procedurilor de achiziții publice pentru contractarea companiei/companiilor dezvoltatoare de soft și pentru achiziționarea echipamentului necesar, configurarea infrastructurii tehnice, elaborarea Sistemului Informațional, auditarea și testarea sistemului.
Precizăm că la finele săptămânii trecute, membrii delegați în cadrul grupului de lucru s-au convocat în ședință. Discuțiile s-au axat pe etapele de elaborare și pilotare a sistemului începând de la concept până dezvoltarea, testarea și pilotarea propriu zisă a votului prin internet.
Reamintim că dezvoltarea sistemului „Votarea prin internet” este unul din obiectivele asumate de către Comisia Electorală Centrală, conform Planului Strategic al instituției pentru anii 2020-2023.
În acest sens, la data de 27 iunie 2022, Comisia Electorală Centrală a aprobat Conceptul Sistemului de vot prin internet „e-Votare” și l-a remis Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova.