Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcție electivă sau în vederea inițierii referendumului, informează CURENTUL.
Documentul stabilește condițiile și modul de susținere financiară a grupurilor de inițiativă, precum și procedura de prezentare la CEC a rapoartelor privind veniturile și cheltuielile acestora. Prevederile regulamentului se aplică tuturor grupurilor de inițiativă, înregistrate în vederea colectării semnăturilor pentru susținerea unui candidat independent la o funcție electivă în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale sau locale, precum și în vederea inițierii referendumului de orice nivel.
Potrivit regulamentului, în termen de 3 zile bancare de la data înregistrării sale, grupul de inițiativă deschide la bancă un cont cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, ale cărui mijloace se utilizează în exclusivitate pentru finanțarea acestuia. Plafonul general al mijloacelor ce pot fi virate în contul „Destinat grupului de inițiativă” se stabilește de către CEC. Pentru finanțarea activității grupului de inițiativă pot fi utilizate doar resursele financiare provenite din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată de către cetățenii Republicii Moldova, atât pe teritoriul țării, cât și în afara acestuia.
Persoanele fizice au dreptul să doneze până la 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, iar persoanele juridice până la 12 salarii medii lunare. În cazul cetățenilor cu venituri obținute în afara țării, plafonul donațiilor nu poate depăși 3 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv. În cazul cetățenilor cu statut de persoane cu funcții de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați în organizații publice în sensul Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, plafonul donațiilor în contul „Destinat grupului de inițiativă” nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora, totodată nu poate depăși 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.
Grupul de inițiativă a cărui activitate de colectare a semnăturilor în susținerea unui candidat la alegeri sau inițierii referendumului se va efectua cu resurse financiare și materiale este obligat să prezinte rapoarte privind veniturile acumulate și cheltuielile efectuate de acesta. În cazul alegerilor prezidențiale, rapoartele vor fi prezentate Comisiei Electorale Centrale: în termen de 3 zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, și ulterior, săptămânal, precum și cel târziu 3 zile de la data prezentării listelor de subscripție la Comisie, pentru întreaga perioadă de activitate a grupului.
Rapoartele recepționate de către CEC vor fi plasate pe pagina web oficială a instituției, în termen de 48 de ore de la acceptarea lor, cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal.
Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 114/2016 se va aplica doar pentru alegerile parlamentare noi, până la expirarea mandatului Parlamentului din legislatura a X-a.
Cristina Pendea