[ X ]
[ X ]
[ X ]
A fost aprobat manualul operațional pentru implementarea Programului 373
14 Iunie

Consiliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a aprobat manualul operațional al Programului de stimulare a investițiilor „373”,
care stabilește baza de lucru cu băncile pentru implementarea acestei inițiative guvernamentale. 

Totodată, au fost agreate prevederile Contractului-tip de colaborare, care urmează a fi semnat între ODA și băncile participante la Programul guvernamental “373”.
Contractul stabilește raporturile juridice între părți în procesul de acordare a creditelor investiționale de către Entitățile Financiare Partenere (EFP) a căror dobândă va fi parțial compensată de stat prin intermediul ODA. Acesta a fost consultat cu mediul bancar, prin intermediul Asociației Băncilor din Moldova.

În context, ODA lansează procedura de înregistrare a instituțiilor bancare pentru semnarea Contractelor de parteneriat privind implementarea acestui Program.
Astfel, băncile care vor să susțină inițiativa statului de dezvoltare a antreprenoriatului autohton prin intermediul accesării creditelor în condiții avantajoase,
pot depune cereri de aderare la Programul 373 la adresa office@oda.md.

Programul 373 are drept scop sporirea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, prin acordarea de credite investiționale de către Entitățile Financiare Partenere (EFP)
și compensarea parțială a ratei dobânzii de către Guvern prin intermediul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM).
Rata dobânzii la creditele în valută străină va fi de 3% anual, iar în lei – de 7% anual. Creditele investiționale pot fi contractate de ÎMM-ri pe termen de până la 7 ani cu o perioadă de grație de până la 3 ani.
De asemenea, Programul 373 prevede și garantarea, după caz, a creditelor, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) din portofoliul ODA.
Finanțarea activității de compensare a dobânzilor la credite se va efectua din contul și în limitele alocațiilor stabilite în bugetul de stat pentru anul respectiv, precum și din contul asistenței financiare externe.

Inapoi la arhiva noutaților