Ministrul Vladimir Cebotari va participa la cea de-a doua ediție a forumului România – Republica Moldova în domeniul justiției, desfășurat pe 23 și 24 noiembrie curent, la București, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, va fi abordat subiectul reformei justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană.
La eveniment vor participa peste 100 de persoane din ambele țări, de la Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, cel al Procurorilor, Curtea Supremă de Justiție, Procuratura Generală, cea Anticorupție, cea pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, reprezentanții uniunilor profesionale – avocați, executori judecătorești, notari și mediatori.
Forumul reprezintă principala platformă de comunicare în domeniul justiției din cele două state la toate nivelele, ce conduce la dezvoltarea cooperării bilaterale în acest sens, înlăturarea eventualelor sincope, sprijinirea parcursului european al Moldovei și justiției. Prin reiterarea sa anuală, este facilitat dialogul dintre dele două părți în sectorul menționat.
Cea de-a doua ediție va consemna continuarea discuțiilor inițiate cu ocazia evenimentului din 2016, se va axa pe evoluțiile înregistrate în reforma justiției și lupta împotriva corupției de la momentul primului forum. Se urmărește identificarea noilor măsuri menite a sprijini eforturile autorităților de la Chișinău pentru integrarea europeană, schimbul de experiență dintre cele două părți și îmbunătățirea cooperării bilaterale în sectorul dat la toate nivelele.
În cadrul celui mai important exercițiu de dialog inter-instituțional moldo-român în domeniul justiției vor fi moderate câteva panele pentru discuții bilaterale pe subiectele:
• Optimizarea funcționării sistemului judiciar: accesul în profesia de magistrat, redimensionarea volumului de activitate, regândirea hărții judiciare;
• Rolul și locul procurorului în arhitectura sistemului judiciar;
• Prevenirea și combaterea corupției și criminalității organizate în perspectivă europeană;
• Rolul profesiilor liberale în funcționarea justiției.
De asemenea, Inspectoratul Naţional de Probaţiune al Republicii Moldova şi Direcţia Naţională de Probaţiune din cadrul Ministerului de Justiţie din România vor intensifica colaborarea prin semnarea de către miniștrii Vladimir Cebotari și Tudorel Toader a unui memorandum privind:
• schimbul de programe/proiecte/traininguri probaţionale, de reintegrare;
• schimbul de experienţă în domeniul de activitate al Inspectoratelor regionale de probaţiune şi subdiviziunile subordonate acestora;
• schimbul de experienţă în domeniul pregătirii către liberare a subiecţiilor în conflict cu legea;
• formarea profesională a personalului şi actorilor implicaţi în probaţiune;
• dezvoltarea unui mecanism de colaborare în ceea ce priveşte supravegherea persoanelor din cadrul acestor instituţii.
Cristina Gurez