[ X ]
[ X ]
[ X ]
9 întrebări „De ce?” adresate Președintelui R. Moldova, Igor Dodon
16 Septembrie

Pot sau nu pot fi catologate ultimile declaraţii a lui Igor Dodon ca amestec direct în treburile interne ale statului vecin Ucraina? Şi de ce pun această întrebare?

Rugat să comenteze ştirea cu privire la dislocarea unor unităţi militarea a Gardei Naţionale a Ucrainei în regiunea Odessa pentru un portal on-line rusesc „Nezavisimaia Gazeta”, Igor Dodon a declarat, citez “…este o provocare a Ucrainei, îndreptate împotriva, (atenţie!) Transnistriei”. Eu vreau să intreb de ce Igor Dodon face asemenea declaraţii? El a recunoscut Transnistria? De fapt, nimic nou sub soare, Igor Dodon deseori face declaraţii deocheate în privinţa statelor vecine Ucraina şi România. Declaraţiile fanteziste ale lui Igor Dodon, nu sunt luate, sau cel puţin nu trebuie luate în serios nici la Kiev, nici la Bucureşti. Uşile acestor state sunt închise pentru el, şi asta nu trebuie de demonstrat.

Tot odată citind cu atenţie aricolul din „Nezavisimaia Gazeta” putem constata ca poartă un caracter manipulator, bazat pe presupuneri false şi toate declaraţiile oficialilor ucraineni fiind scoase din context.

Am încercat să analizez comunicatul oficial al Gardei Naţionale a Ucrainei, facută publică pe pagina oficială a instituţiei. Astfel, în comunicat se menţionează că, „Ministerul de Interne intenționează să desfășoare unități ale Gărzii Naționale în două raioane ale regiunii Odessa”. Sarcinile de bază a acestor unitaţi sunt „Asigurarea ordinii publice, în raioanele Izmail și Bolgrad (regiunea Odessa)”. Această declaraţie îi aparţine Vice-ministrului Afacerilor Interne a statului vecin, Serhiy Yaroviy, făcută pe 12 septembrie, în timpul unei vizite de lucru la Odessa.

Acum o să încerc să fac o mică lecţie de geografie pentru cei care se avântă în declaraţii sterile şi neprofesioniste. Şi, defapt, nu este pentru prima dată când se confundă capitala Turciei, se mai fac greşeli şi în demunirea capitalei Iranului. Aşadar, după cum vedeţi pe harta regiunii Odessa sub numarul 1 este segementul transnistrean al frontierei de stat care cuprinde pe teritoriul Ucrainei cel puţin 7 raioane. Sub numarul 2 şi 3 sunt raioanele Bolgrad şi respectiv Izmail care se află mai la sud de regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Până acum e a treia întrebare DE CE? DE CE domnule Igor Dodon va lăsaţi manipulat de presa ruseasca şi DE CE nu vă informaţi înainte de aface declaraţii?

Urmează şi alte întrebări DE CE pe un alt subiect, foarte important, în contextul asigurării securităţii naţionale a Republicii Moldova, securităţii în regiune şi pretinsului principiu constituţional de neutralitate.

În timp ce Igor Dodon făcea declaraţii fanteziste pentru „Nezavisimaia Gazeta” cu privire la „provocarea Ucrainei împotriva transnistriei”, GOTR-ul desfăşura cel de-al patrulea exerciţiu militar pe teritoriul Republicii Moldova (unităţile de geniu, de infanterie, de cercetare şi lunetiştii), necontrolat de către autorităţile constituţionale. Al patrulea, numai în luna septembrie. Aici vin cu precizările necesare. Printr-un comunicat de presă a Districtului Militar Vest a Federaţiei Ruse, suntem informaţi despre „Снайперы Огрв в Приднестровском регионе прошли курс спецподготовки”, în traducere ar fi „Lunetiştii GOTR în regiunea transnistreană au însuşit un curs de pregătire specială”. Nu vă atrage atenţie nimic această frază? Dar în ce constă această pregătire specială? Descifrez în special pentru cei care îl consiliază pe Comandantul Suprem al Forţelor Armate, dar şi pentru Igor Dodon.

Nu în zadar se menţionează acest lucru „pregătire specială”, pentru că pregărea lunetiştilor este una clasică, în toate ţările, evident cu specificul său. Totuşi este „specificul” pregătirii lunetiştilor GOTR din Republica Moldova. Acest „specific” constă în următoarele:

„Lunetiştii au îndeplinit sarcini cu privire la ajustarea focului unităţilor de artilerie şi direcționarea/ghudarea aviaţiei militare către poziţiile inamicului”.

Şi iarăşi, eu întreb DE CE? DE CE, domnule Comandant Suprem nu aveţi o reacție? DE CE, se petrec aceste exerciţii în Republica Moldova de către GOTR, aflată ilegal şi fiind forţă militară de ocupaţie? Se înscriu oare aceste exerciţii militare în pretinsul „statut de pacificare” a GOTR? Pentru ce se pregăteşte GOTR prin aceste exerciţii şi DE CE ajustarea focului unităţilor de artilerie şi directionarea/ghudarea aviaţiei militare către poziţiile inamicului? Şi cine este acest inamic?

În mai curent IDIS „Viitorul” a lansat studiul „Riscuri de securitate și apărare în contextul reglementării transnistrene”. Autorii studiului au constatat următoarele:

– În anul 2016 au avut loc 48 activităţi, până la data de 20 mai curent – 32, în luna iulie 2017, efectivele GOTR au desfăşurat 17 aplicaţii militare cu participarea militarilor transnistreni (trupe regulate și unitățile MSS);

– Cea mai mare parte a aplicaţiilor combatante şi combatante/comune sunt desfaşurate cu scopul, consolidării cooperării, coordonării şi interoperabilităţii cu aşa zisele structuri de forţă ale regiunii transnistrene, din care – lichidarea grupelor de deversiune, respingerea atacurilor teroriste (15, parcă ne-am afla în zona cu cel mai mare grad de pericol terorist), unele cu folosirea tehnici grele (tancuri şi artilerie), cu trecerea obstacolelor de apă, cu traversarea râului Nistru și efectuarea tragerilor de luptă pe malul drept de către dispozitivele de luptă ale GOTR împreună cu așa zisele structuri de forţă ale regiunii transnistrene.

– Planificarea şi desfăşurarea unor aplicaţii ale centrului de operaţiuni speciale ale MSS, MAI, MA, MJ cu îndrumarea consilierilor militari şi ai serviciilor de informaţii ale Federaţiei Ruse. Fazele finale ale acestor aplicaţii fiind supravegheate de către Comandantul GOTR, colonelul Dmitrii Zelencov24. Numai în perioada 6 aprilie curent – 28 aprilie curent au avut loc 6 aplicaţii, cu participarea infanteriştilor, tancurilor, unităţilor de destinaţie special.

– Din cele cu caracter umanitar, marea majoritate de activităţi sunt manipulatorii, care promoveaza superioritatea armei ruse, şi aşa zisă „lumea rusă”, precum şi faptele eroice ale separatiştilor în anii 1990-1992.

– Nu putem trece cu vederea şi acţiuni de sfidare a autorităţilor constituţionale, prin activităţi premeditate de încorporare în GOTR, ulterior acest contingent fiind folosit ca o rezervă de cadre pentru aşa zisele structure de forţă al regiunii transnistrene.

– Federaţia Rusă şi regiunea transnistreană şi-au unit forţele pe dimensiunea apărării, securităţii şi ordinii publice, chiar şi dacă nu au declarat asta deschis;

– Federaţia Rusă „pompează” surse financiare în regiune, inclusiv şi în domeniul apărării, securităţii şi ordinii publice, pentru ca să organizezi asemena aplicaţii este foarte costisitor, în special în condiţiile de azi extrem de dificile pentru regiune. În Comparaţie, până în anul 2011, forţele paramilitare separatiste organizau 2-3 aplicaţii cu trageri de luptă pe an. Ce avem noi acum?

– Toate aceste activități ale GOTR vin în contradicție cu principalul document în domeniul reglementării confictului – Acordul cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992, și în particular prevederilor articolului 4, care prevede că „Unitățile Armatei a 14-a a Forțelor Armate ale Federației Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta cu strictețe neutralitatea. Cele două părți în conflict își asumă obligația de a respecta neutralitatea și de a se abține de la orice acțiuni ilicite față de patrimoniul militar, față de militarii acestei armate și membrii familiilor lor. Problemele privind statutul armatei, procedura și termenele retragerii ei pe etape vor fi soluționate în cadrul tratativelor dintre Federația Rusă și Republica Moldova”.

– Susţinerea politică, economică, militară, informaţională din partea Federaţiei Ruse care privea şi priveşte regiunea transnistreană ca o zonă de interese strategice.

Dragi prieteni,

Pe data de 4 septembrie 2017, un grup de experţi ai societăţii civile au lansat Memoriul adresat autoritatilor RM ​​cu privire la „Măsurile de răspuns față de acțiunile provocatoare din ultima vreme a GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse) dislocat în regiunea transnistreană a R​M! Suntem circa 300 semnatari care au arătat interesul faţă de o problemă de interes naţional. Faţă de faptul că autorităţile statului lasă fără nici un răspuns toată debandada asta cu GOTR-ul şi exerciiţiile sale sfidătoare în Republica Moldova. Dacă nu vom reacţiona, ne vom trezi ca şi în cazul Georgiei cu „absorbirea” pretinselor forţe armate ale regiunii transnistrene de către Ministerul Rus al Apărării, Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse şi Ministerul Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse [1].

În loc de concluzii:

1. Întrebarea DE CE se repetă în acest articol de 9 ori. Nu sunt sigur că în viitorul apropiat noi, vom primi un îaspuns de la autorităţi, dar în special de la Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Igor Dodon. Şi sunt sigur, pentru că, la ei interesul naţional e pe ultimul loc, fiecare „îşi caută de treabă”, aşa cum îî duce capul, şi repert nu în interesul naţional.

2. Vreau să închei cu câteva pasaje dintr-un interviu al lui Igor Munteanu, Director Executiv IDIS „Viitorul”:

„… Ceea ce spune Igor Dodon în presă, atacurile sale furibunde la adresa statelor vecine, a vorbitorilor de limbă română, a partenerilor noștri strategici occidentali, pe fundalul slugărniciei cu care se raportează la Federația Rusă și la sculele sale de la Tiraspol, atrage clar nevoia unor sancțiuni pilduitoare. Un fel de „crimă și pedeapsă”, în format politic. Dar, accentuez, ar trebui să fim atenți la mijloacele folosite în acest scop, dar și la modul în care aceste acțiuni ar ajuta la recuperea democratică de care are nevoie, în acest moment, Republica Moldova.

… orice progres intern, legat de bunele noastre relații cu România și Ucraina, trebuie să fie încadrat într-un context regional pentru a fi înțeles mai bine, mai limpede.

… Acești politicieni tot încearcă să farmece publicul dezamăgit cu diverse tructuri ieftine, ignorând complet marile probleme pe care tot ei le-au generat sau care lovesc necruțător în interesele vitale ale acestei populații sărăcite, îmbătrânite, obsedate de ideea emigrației imediate și cât mai departe de această țară, care le îngroapă tinerețea”.

P.S.: Şi ultima întrebare – DE CE? Pentru că sunt oameni cărora nu le place ceea ce fac eu, şi e ok să fie aşa. Dar ştim cu toţii că nu poate să îţi placă ceea ce nu întelegi.

Autor: Rosian Vasiloi, expert asociat în politici de securitate al IDIS „Viitorul”

Inapoi la arhiva noutaților