[ X ]
[ X ]
[ X ]
9 cooperative au primit asistență în cadrul unui proiect implementat de People in Need
24 Noiembrie

Proiectul „Susținerea producției de fructe și legume cu valoare adăugată de piață” a fost finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de organizația People in Need (PIN) în perioada 2014-2017. În cadrul proiectului de asistență au beneficiat 9 cooperative, membri ai cărora sunt mai mult de 60 producători de fructe de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

În cadrul proiectului, membrii au primit asistență tehnică în consolidarea și dezvoltarea cooperativelor, aspecte financiare, de marketing și dezvoltare instituțională. De asemenea, o parte din cooperative, au beneficiat de granturi pentru construcția depozitelor frigorifice, instalarea liniilor de sortare sau înființarea plantațiilor multianuale.

Astfel, proiectul a creat capacități de depozitare pentru 1 400 tone de struguri sau fructe, a contribuit la achiziționarea și instalarea a 2 linii de sortare: una pentru mere și alta pentru struguri, a achiziționat material săditor pentru înființarea unei plantații de 16 hectare de coacăz.

Producătorii beneficiari apreciază contribuția proiectului la dezvoltarea lor, ei consideră foarte importante investițiile pe care le-au făcut, cu ajutorul proiectului, în infrastructura de post-recoltare. În prezent, 4 dintre cele 9 cooperative asistate, fac exporturi în țările CSI și UE, altele urmează să meargă pe această cale.

Beneficiari ai proiectului au fost cooperativele din: Hîrtop – Cimișlia; Floreni – Ungheni; Dobruja – Sîngerei; Delacău – Anenii Noi; Puhăceni – Anenii Noi; Manta – Cahul; Cazaclia – Ceadîr-Lunga; Budești; Căzănești – Telenești.

Anatol Placinta

IMG_0104

Indagra 2017

Viorel Bezman, managerul cooperativei

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților