[ X ]
[ X ]
[ X ]
82 de tone de mere moldovenești au fost nimicite în Federația Rusă. ANSA nu a eliberat documentele permisive agentului economic
25 Iulie

În Federația Rusă, regiunea Smolensk, au fost nimicite 82 de tone de mere moldovenești. Într-un comunicat de presă al „Rosselihoznadzor” este menționat că merele nu au avut documentele necesare fitosanitare, iar etichetele de marcaj erau rupte.

Astfel, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a întreprins investigaţiile de rigoare şi a constatat că pentru exportul lotului de mere nu au fost eliberate documentele permisive de la ANSA.

„Autorităţile de la „Rosselihoznadzor” au confirmat, la rândul lor, că documentele de provenienţă şi de însoţire nu sunt veridice. Cu această constatare a fost de acord şi proprietarul lotului de mere, agent economic, rezident în Federaţia Rusă, care n-a înaintat nici o probă, ce ar demonstra că merele provin din Republica Moldova. Tot el a dat acordul ca lotul de mere să fie nimicit”, scrie în comunicatul de presă al instituției.

ANSA aduce la cunoştinţă că pentru a micşora impactul factorului uman în procesul de întocmire a documentelor, ANSA a elaborat şi a implementat sistemul informatic automatizat „Managementul eliberării certificatelor fitosanitare”, care permite monitorizarea procesului de eliberare a certificatelor fitosanitare în regim real.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților