[ X ]
80 de fotografii ale monumentelor comemorative prezentate în cadrul Expoziției „Monumente comemorative din sec. XVIII-lea”
30 Aprilie

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc deschiderea oficială a Expoziției de fotografie „Monumente comemorative din secolul al XVIII-lea – simbol al Jertfei și Învierii”, autor Protoiereul Mitrofor Manole Brihuneț, transmite CURENTUL.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove.

Expoziția „Monumente comemorative din secolul al XVIII-lea – simbol al Jertfei și Învierii” prezintă circa 80 de fotografii ce recuperează o lume aproape uitată a monumentelor comemorative moderne timpurii, mărturie a tradiției sculpturii din Moldova istorică.

Protoiereul Manole Brihuneț, doctor în studiul artelor, este organizator al numeroaselor cercetări de teren, expoziții și autor de studii științifice. În ultimii 15 ani a documentat fotografic și factologic monumentele comemorative.

În opinia autorului, stâlpii de piatră din secolul al XVIII-lea sunt monumente de mare însemnătate pentru cultura națională și istoria localităților. Cercetarea lor a permis autorului prezentei expoziții să realizeze un studiu complex, ce s-a materializat în mai multe studii, articole și intervenții publice, dar și printr-o teză de doctorat în domeniul studiului artelor. Starea precară a multor dintre aceste monumente impune imperios ca acestea să fie supuse unor proiecte de conservare, restaurate, întreținere și incluse în strategiile integrate de protecție.

Stelele comemorative se încadrează în tradiția complexă a pietrelor și mormintelor funerare. „Monumentele de acest tip se înălţau, de regulă, în locurile unde s-au produs evenimente memorabile sau la intersecţiile drumurilor, în limbajul oamenilor din popor ele numindu-se stâlp, stâncă, piatră, cruce” și mărturisesc elocvent despre cultura ortodoxă în spațiul nostru.

Formele acestor monumente, însemnele lapidare impresionează și relevă credința creștină, iar monumentele în sine mărturisesc statutul social înalt al oamenilor înhumați sub ele și sunt o sursă de studiere a imaginarului, a evenimentelor considerate importante de către oameni.

Evenimentul va avea loc joi, 2 mai, începând cu ora 12:00.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților