Ziua de 8 decembrie este pentru Curtea de Conturi a Republicii Moldova punctul de plecare în parcursul său neabătut spre o destinație sinonimă cu corectitudinea, transparența, buna gestiune a mijloacelor publice, cu bunăstarea și prosperitatea.
Potrivit unui comunicat de presă, aceasta dată este un început de istorie, care, la timpul respectiv, venea să completeze acel proces general de constituire și de identificare a statului prin instituțiile pe care le înființa, prin oamenii în care investea multă încredere și prin speranța fără de care faptele și-ar pierde din rosturile lor.
„Definită drept instituție supremă de audit a țării, care exercită controlul asupra modului de formare, administrare și întrebuințare a resurselor financiare publice și a patrimoniului public, pe parcursul timpului care s-a scurs de la înființare, Curtea de Conturi nu a făcut decât să justifice încrederea, care i se oferă, ajustându-și experiența la practicile și standardele internaționale certificate de instituțiile supreme de audit. Misiunea pe care o are clar formulată țintește în mod constant evaluarea legalității, regularității, conformității, economicității, eficienței, eficacității gestionării resurselor financiare publice și a patrimoniului public. Iar măsura în care Curtea de Conturi își onorează angajamentele este determinată de buna respectare şi aplicare a principiilor, care stau la temelia lucrului bine făcut – independența instituției, legalitatea, obiectivitatea, profesionalismul, responsabilitatea şi transparența”, se spune în comunicat.
Potrivit CCRM, orice aniversare înseamnă înainte de toate și o privire aruncată peste umăr, pentru a ne remăsura parcursul, pentru a ne recântări faptele.
„Anul 2018, chiar dacă își are deja calendarele subțiate de tot, a fost un an cu agenda extrem de încărcată. Sala de ședințe a Curții de Conturi a fost suprasolicitată pentru ședințe în care s-au prezentat rapoarte de audit pe domeniile aflate în vizorul societății. În mod tradițional, CCRM a prezentat în Parlamentul Republicii Moldova Raportul de activitate pe anul 2017, document în care se reflectă exact activitatea instituției în toate aspectele acestei munci. La finele analizei Raportului CCRM, Parlamentul a constatat un grad înalt de realizare a Programului de activitate și a ponderii rapoartelor de audit aprobate şi apreciate drept calitative. Concomitent, forul legislativ suprem și-a reconfirmat sprijinul în favoarea priorităților de dezvoltare strategică a Curții de Conturi – contribuirea la consolidarea bunei guvernări, asigurarea durabilității instituționale și dezvoltarea, și menținerea calității corporative și de audit. Alături de caracterul festiv al Zilei Curții de Conturi a Republicii Moldova trebuie să recunoaștem că, aceeași zi este și un bun prilej pentru a ne reciti agenda de lucru pentru perioada care urmează. E de spus, că echipa instituției supreme de audit privește cu încredere spre ziua de mâine, având pe masa de lucru nu doar o agendă clar definită, dar şi potențialul necesar pentru îndeplinirea angajamentelor pe care și le asumă. Cu atât mai mult, cu cât activitatea Curții de Conturi a fost și rămâne să fie răspunsul concret al instituției la demersul cetățeanului pentru o viață mai bună”, se mai spune în comunicat.
Cristina Pendea