Procurarea cadourilor pentru cei dragi poate fi o provocare pentru Dvs. Astfel, dacă v-ați hotărât să achiziționați lucruri mai scumpe și mai durabile precum obiecte din metale preţioase sau pietre preţioase ar fi bine să vă informați foarte bine asupra produsului pe care doriți să-l cumpărați.
Întru luarea unei decizii corecte, specialiștii Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței, recomandă să respectați o serie de reguli la cumpărarea bijuteriilor din metale preţioase şi pietre preţioase și anume:
1. Informaţi-vă cât mai mult despre produse, preţuri, calitate, structură, comercianţi, autorizaţii (activitatea de întreprinzător în domeniul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase se desfăşoară în bază de licenţă) etc. din magazine, reviste, reclame, internet sau sfaturile altora; Nu vă lăsaţi păcăliţi de oferte cu preţ bun, doar ca să achiziţionaţi repede!
2. Verificaţi şi comparaţi produsele şi preţurile oferite pe piaţă la diferiţi agenţi economici;
3. Cereţi informaţii înainte de cumpărarea unei bijuterii despre caracteristicile exacte ale pietrei conţinute în aceasta. Suplimentar cereți informații și despre termenul de garanţie oferit produsului, precum şi adresa unde vă veţi putea adresa în cazul unor eventuale probleme de reparaţie sau deservire;
4. Asiguraţi-vă că bijuteria sau piatra achiziţionată are un certificat în care să fie descrise caracteristicile la vânzare ale pietrei. La pietre preţioase se raportează: diamantele naturale, smaraldele, rubinele, safirele, alexandritele şi perlele naturale (cu excepţia celor de râu şi de lac), în formă naturală şi prelucrată, precum şi formaţiile unicale de chihlimbar.
5. Atrageți atenția asupra etichetelor plumbuite ale bunurilor. Articolele din metale preţioase şi pietre preţioase expuse spre vânzare trebuie să aibă etichete plumbuite cu indicarea denumirii lor, producătorului, articolului, titlului, greutăţii şi preţului pentru 1 gram, tipul garniturilor, caracteristica lor, greutăţii şi preţului cu amănuntul al articolului.
6. Verificaţi produsul pe care doriţi să-l achiziţionaţi dacă este marcat (marcarea fiind obligatorie), deoarece toate persoanele juridice şi fizice, care în activitatea lor utilizează metale şi pietre preţioase, sunt obligate să aibă semnul său de marcare (semn special care indică producătorul pe bijuterii şi pe alte articole finite din metale preţioase, înregistrat într-un registru special) înscris în Registrul de stat al semnelor nominale aplicate pe articolele şi obiectele fabricate din metale şi pietre preţioase deţinut de Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării;
7. Conform Anexei Legii Nr. 105 din 13.03/2003 privind protecția consumatorilor, articolele de bijuterie (articole din metale preţioase, pietre scumpe sau pietre semipreţioase şi sintetice) de calitate corespunzătoare, nu pot fi înlocuite cu un produs similar, agentul economic însă este obligat să vă ofere un termen de garanție stabilit de către producător, iar pentru pietre prețioase un certificat, care vă va ajuta să remediați eventuala problemă apărută la conformitatea acestora.