[ X ]
[ X ]
[ X ]
7 şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni vor avea parte de energie verde
20 Iunie

7 şcoli şi grădiniţe din raionul Ungheni au renunţat la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei din biomasă care este livrată de un agent economic. Consiliul Raional Ungheni a semnat un contract de Parteneriat Public-Privat (PPP) cu compania Green Energo care livrează instituţiilor beneficiare energie verde la tariful de 750 lei Gcal. Consiliul raional Ungheni a primit un grant de 2 132 000 lei pentru lansarea PPP, din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă, transmite CURENTUL.

Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care a lansat serviciile de Parteneriat Public-Privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă. Agentul economic a preluat în gestiune 5 centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, a construit 2 noi sisteme de încălzire pe biomasă şi a realizat măsuri de eficienţă energetică la unele instituţii beneficiare. Investiţia totală a agentului economic a fost de 1 milion de lei. Beneficiarii PPP Ungheni sunt următorii: şcolile din satele Bumbăta, Zagarancea, Valea Mare, Sculeni, Hârcești şi grădiniţele din s. Florițoaia Veche şi Condrătești.

Partenerul privat gestionează livrarea agentului termic din biomasă şi buna funcționare a centralelor termice pe bioenergie în cele 7 instituții, racordate la sisteme cu încălzire din biomasă din fondurile întreprinderii. Compania a angajat şi asigură salariile operatorilor acestor centrale termice și livrează biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire. Centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 10 ani, timp în care autoritățile locale vor plăti un tarif optim pentru Gcal de energie. Ulterior, centralele termice vor deveni proprietate a Consiliului raional Ungheni.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților