În cele trei luni ale verii curente, 645 de persoane, implicate în 511 cazuri de încălcare a regimului zonei de frontieră, au fost amendate de către angajații Poliției de Frontieră. Numărul documentărilor pe această ilegalitate a crescut semnificativ în perioada vizată, comparativ cu numărul de cazuri înregistrate de la începutul anului curent – 939 de incidente, transmite CURENTUL.
Persoanele care au sfidat legislația frontalieră în perioada estivală a.c., cele mai multe (588 pers.) au ignorat regulile de intrare, ședere și ieșire în/din zona de frontieră, 42 de inși cercetați pentru neînștiințarea prealabilă sau nedeținerea acordului polițiștilor de frontieră de realizare a activităților de pășunat, tăiere a arborilor și lucrări agricole în zonă, 14 persoane au fost depistate în timp ce pescuiau ilegal în apele de frontieră, dar și alte cinci acțiuni ilicite.
Deoarece, în următoarea perioadă se va da startul lucrărilor agricole: strângerea roadei și transportul culturilor, prelucrarea pământului etc., Poliția de Frontieră solicită ca populația locală să manifeste o atitudine conștiincioasă față de regulile existente la frontieră.
„În acest sens, pentru a nu crea divergențe între atribuțiile polițiștilor de frontieră cu doritorii de a se afla în zona de frontieră, reiterăm necesitatea deținerii de către aceștia a permisului de acces în zonă. Actul respectiv oferă titularului dreptul de a se afla în limita sectorului şi în perioada indicată în permis, precum şi dreptul de a desfăşura activităţile înscrise în permis. Permisul de acces în zona de frontieră poate fi obţinut la sediul IGPF sau la subdiviziunile teritoriale (Sectoarele Poliţiei de Frontieră), prin prezentarea a unui set de documente în conformitate cu Legea nr.215 cu privire la frontiera de stat.
Totodată, menționăm că persoanele care încalcă regimul frontierei sau regimul zonei frontierei de stat sunt pasibile de sancționare contravențională, în conformitate cu art. 332 CC al RM”, menționează Poliția de Frontieră.
Cristina Parfeni