[ X ]
[ X ]
[ X ]
61 de deputați în loc de 101? Guvernul a aprobat o hotărâre!
26 Iulie

În ședința de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat avizele la proiectele de hotărâri ale Parlamentului pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova privind reducerea numărului de deputați și revocarea acestora, informează CURENTUL.

Ambele proiecte de hotărâri au fost avizate negativ.

Astfel, în avizul privind reducerea numărului de deputați în Parlament, se spune că, „în opinia Guvernului, propunerea legislativă vizând reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 deputați, prin modificarea Constituției RM, nu este judicioasă având în vedere că nota informativă nu conține informații în privința aspectelor care ar justifica necesarul numărului de 61 deputați”.

„În legătură cu propunerile legislative care vizează reducerea numărului de deputați, este necesar a analiza dacă prin aplicarea acestora se va asigura eficientizarea activității Parlamentului, funcționalitatea organelor sale de lucru și ale serviciilor proprii ale acestora”, se mai spune în aviz.

La rândul său, în proiectul de hotărâre care vizează revocarea deputaților, Guvernul menționează că adoptarea propunerii legislative în privința subiectului pus în discuție „nu ar fi în spiritul prevederilor Hotărârii Curții Constituționale nr. 8 din 19 iunie 2012, recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și a dezideratului integrării europene a Republicii Moldova, reafirmat prin Declarația Parlamentului Republicii Moldova privind Parteneriatul național în domeniul integrării europene, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 218 din 29 iulie 2016”.

De menționat că, subiectul ce vizează reducerea numărului de deputați și revocarea acestora, au fost inițiate de democrați și au fost supuse  referendumului consultativ din 24 februarie 2019.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților