[ X ]
5 soluții de menținere a echilibrului hormonal
24 Mai

Cu toții cunoaștem că echilibrul hormonal joacă un rol foarte important în organism. De altfel, hormonii aduc mesaje importante de la fiecare celulă a corpului, cu rezultate puternice, dar și sunt cei răspunzători pentru starea noastră de spirit, energia, metabolismul, libidoul si felul cum arată pielea noastră, informează CURENTUL.

Dr. Irina Tripac, chirurg ginecolog, recomandă 5 soluții pentru menținerea echilibrului hormonal.

  • Practici un tip de sport care te relaxează? Dacă nu, atunci e timpul să începi. Sportul este bun, bineînțeles, dar important este să practici un sport care să te ajute să te relaxezi. Sporturile dure ridică nivelul cortizolului – principalul hormon de stres – și este ultimul lucru de care ai nevoie. Este și o explicație pentru cei/cele care merg regulat la sală, dar nu slăbesc sau slăbesc doar până la un punct. Yoga, pilates, yogilates sunt o alegere bună.
  • Somnul între 22:00-23:00. Ți se întâmplă să împingi ora de somn cât mai târziu în noapte pentru a ”avea timp” de finalizat treburile, mailurile sau poate măcar o oră pentru tine? Este de înțeles, însă hormonilor tăi nu le place acest lucru. Cortizolul, principalul hormon de stres, ia astfel locul melatoninei, un alt hormon pe care corpul tău ar trebui să îl secrete și să îl folosească pentru regenerare. Și iată cum, datorită somnului suficient și de calitate, se declanșează și menține un dezechilibru.
  • Îmbrățișările. Studiile au arătat că 8 îmbrățișări pe zi te ajută să menții echilibrul hormonal. Explicația este simplă: când ești îmbrățisat sau îmbrățișezi, corpul tău produce oxitocina, principalul rival al hormonului de stres. Este probabil cea mai ușoară și eficientă tehnică.
  • Mai multe fibre în dieta ta. Corpul tău folosește fibrele pentru a elimina hormonii de care nu mai are nevoie. Dacă nu ai suficiente fibre în alimentație, acest lucru poate menține dezechilibrul hormonal. Fibrele scad colesterolul și glicemia din sânge și permit astfel un nivel optim al hormonului de stres, de exemplu, și al estrogenului. Iată câteva surse bune: mazăre, linte, fasole neagră, avocado, coacăze, afine, ovăz integral.
  • O altă soluție pe care o recomand este să înlocuiești gustarea ”rafinată” cu un smoothie făcut după principii corecte, un smoothie care să-ți facă bine, sa aibă indice glicemic scăzut, să fie delicios, dar prietenos cu hormonii tăi, în special cu cortizolul.

Sursa: Facebook/Ginecologul tău

Inapoi la arhiva noutaților