[ X ]
[ X ]
[ X ]
4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative – oferiți de Guvernul Japoniei
22 Septembrie

Excelența Sa, Masanobu Yoshii, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei la Chișinău a efectuat, astăzi, o vizită de curtoazie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului unde s-a întâlnit cu ministrul Vasile Bîtca și au discutat despre proiectul de dezvoltare al agriculturii conservative în Republica Moldova, în cadrul programului de granturi întitulat „Programul de Dezvoltare Socială și Economică”, disponibil în cadrul asistenței tehnice a Guvernului Japoniei. Proiectul a fost inițiat de ambele părți în acest an, prin semnarea pe 7 martie 2017 a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei.

În cadrul discuțiilor, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca și-a exprimat recunoștința pentru suportul oferit țării noastre și a reiterat disponibilitatea de a colabora în vederea dezvoltării agriculturii din Republica Moldova.

La rândul său, Excelența Sa a menționat interesul pe care Japonia îl manifestă pentru țara noastră, realizând o scurtă trecere în revistă a domeniilor în care investitorii japonezi ar dori să dezvolte o colaborare cu Republica Moldova, acestea fiind în special în domeniile agricultură și sănătate.

„Prin intermediul proiectului, circa  4,8 milioane de dolari vor fi oferiți sub formă de grant în domeniul agricol. Astfel, în cadrul acestui proiect Guvernul Japoniei va oferi Republicii Moldova 106 tractoare. De asemenea, suntem dispuși să oferim sprijin pentru fermierii din țara dumneavoastră și ne dorim să sporim importul de grâu și vinuri din Republica Moldova, întrucât oamenii de afaceri din Japonia au un interes deosebit pentru vinurile din țara dumneavoastră. În acest sens suntem interesați să inițiem proiecte comune”, a menționat Excelența Sa.

Totodată, oficialii au vorbit despre beneficiile agriculturii conservative, precizând că  utilizarea de către fermieri a tehnologiilor moderne în domeniul agricol are rolul de a asigura o agricultură durabilă, adaptată schimbărilor climatice.

Amintim, cu suportul Guvernului Japoniei, în țara noastră sunt în derulare patru proiecte în domeniul agriculturii, în valoare totală de circa 65 milioane de dolari.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților